Hétvégén megbénul a német vasúti közlekedés

Egész hétvégés sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete.

Péntek délután 3 órától hétfő hajnali 4 óráig sztrájkolnak a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság szakszervezeti képviseletének (GDL) mozdonyvezetői. A sztrájk két hullámban fog lezajlani: péntek délutántól előreláthatólag csupán az áruszállítás áll le, majd szombat hajnaltól a személyszállító járatokra is vonatkozik a munkabeszüntetés. A mozdonyvezetők akciója hét német tartományban egybeesik az őszi szünet kezdetével, kettőben pedig az őszi szünet végével. Így különösen jelentős fennakadásokra lehet számítani, adta hírül a Süddeutsche Zeitung.

A mozdonyvezetők egyébként korábban a héten már tartottak egy munkabeszüntetést, akkor azonban 14 óra elteltével ismét munkába álltak. A Deutsche Bahn hivatalos közleményében mértéktelennek és teljesen ésszerűtlennek nevezte a szakszervezet akcióját, utalva ezzel arra, hogy több millió ember szabadságát teheti tönkre a hétvégi sztrájk. Továbbá a német vasúttársaság álláspontja szerint az ügy középpontjában valójában nem is a mozdonyvezetők érdekei állnak, hanem a GDL elnökének, Claus Weselsky-nek a hatalmi törekvései.  

Weselsky viszont úgy nyilatkozott, hogy céljuk nem más, mint egy tisztességes módon és gördülékenyen zajló bértárgyalás elérése, hozzátéve, hogy a szakszervezet is kész bizonyos engedményeket tenni. A GDL egyébként 5 százalékos béremelést és rövidebb munkaidőt követel a német vasúttársaság dolgozóinak. A fő probléma az, hogy ezeket a jogosultságokat nem csak körülbelül 20 000 mozdonyvezető, hanem további 17 000 vasúti dolgozó számára is igénylik.

Küttel Orsolya

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »