Jöhet a szlovák állampolgársági törvény módosítása

Mindenki hallott róla, senki sem látta, de Lajčák már véleményezte. A belügyi tárca évek óta emlegetett állampolgárságitörvény-módosításának javaslatát kielemezte a külügy, a két miniszter a jövő héten személyesen is tárgyal a tervezetről. A honosított szlovákiai magyarok semmit nem remélnek tőle, írja az Új Szó.

Célegyenesbe kerülhet az állampolgársági törvény módosítása. Miroslav Lajčák külügyminiszter a tegnapi kormányülésen átadta Robert Kaliňáknak azt az elemzést, amelyet a külügy készített a belügyminisztérium által jegyzett módosító javaslatról. „Elolvasom, és megfogalmazok hozzá egy álláspontot. Jövő héten leülünk, tárgyalunk róla, és talán többet fogunk tudni” – nyilatkozta tegnap Kaliňák.

Az elképzelésről már korábban elmondta, hogy állandó lakhelyhez fogja kötni a kettős állampolgárságot, vagyis az veheti fel egy másik ország állampolgárságát, aki odaát él. Lehetőséget adna továbbá, hogy azok, akik az új feltételeket teljesítik, visszakaphassák 2010–2014 között elvesztett szlovák állampolgárságukat.

A kettős, szlovák–magyar állampolgárságukat vállaló szlovákiai magyarok jóformán semmit nem remélnek Kaliňák javaslatától, derül ki Dolník Erzsébet szavaiból. „Semmi jót nem várok tőle. A magam, és talán társaim nevében is mondhatom, hogy nem vagyunk hajlandók bejelentkezni egy magyarországi alibicímre, miközben mi Szlovákiában vagyunk itthon” – szögezte le kérdésünkre. Azt sem tartja elfogadhatónak, hogy az idegenrendészeten folyamodjon új iratokért. „Én nem vagyok bevándorló. Pozitív fejleményeket nem igazán várok. Ami itthon szóba jöhet, az a pereskedés, egészen a Legfelsőbb Bíróságig” – magyarázta Dolník Erzsébet, aki többedmagával évek óta nyilvánosan vállalja kettős állampolgárságát.

A belügyminiszter 2012 óta ígéri a módosítást, hónapok óta pedig azt állítja, hogy a javaslat kész, csak a nemzetközi intézmények állásfoglalására várnak. A Híd a kedden kezdődött ülésszakra beterjesztette saját módosító javaslatát, ám ennek elfogadására gyakorlatilag nincs esély.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »