Navracsics szerdán egyeztet Junckerrel

Szeptember 9-én hirdethet csapatot Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság következő elnöke, aki szerda délután ül le négyszemközti megbeszélésre Navracsics Tiborral, a magyar biztosjelölttel.

Jól értesült források szerint szeptember 9-én hozza nyilvánosságra Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság következő elnöke a biztosok névsorát és a tárcák elosztását. A korábbi luxemburgi miniszterelnöknek hétfőn már csak egy név hiányzott a noteszéből, a belga biztos neve. Úgy tudni, hogy Belgium – ahol javában folynak a kormányalakítási tárgyalások – kedd este nevezi meg jelöltjét, így teljes lesz a névsor.

A keddi határidőt az indokolhatja, hogy Juncker e hét szerdától hívta Brüsszelbe a biztosjelölteket: Navracsics Tibor, magyar külügyminiszterrel például szerda délután találkozik négyszemközt. A magyar színekben várhatóan a Bizottságban helyet foglaló politikus előreláthatóan ekkor értesül hivatalosan is arról, hogy milyen tárcát szán neki a biztosi testületben leendő főnöke.

Ismeretes, hogy Magyarország a bővítési-szomszédságpolitikai portfóliót szemelte ki a jelenlegi külügyminiszternek. Jól tájékozott források szerint Navracsics „méltányos” ajánlatban bízhat, ami nem feltétlenül jelent egyet a kormány által kiszemelt portfólió megkaparintásával. Ennél többet azonban nem lehet tudni. Jean-Claude Juncker és környezete nagyon diszkréten egyeztetett az elmúlt hetekben és napokban, aminek egyértelmű jele, hogy bár állítólag nagy vonalakban már elkészült a felosztás, eddig semmi sem szivárgott ki a sajtóban.

A leendő biztosi testület szeptember 11-12-én informális szemináriumra gyűlik össze Brüsszelben, amelyen a parlamenti meghallgatásokra való felkészülésre kerülhet a hangsúly. Az Európai Parlament a tervek szerint szeptemberben bonyolítja le a biztosi meghallgatásokat, mielőtt en bloc szavazna a Juncker-bizottság jóváhagyásáról.

Sokáig úgy tűnt, hogy a női biztosjelöltek alacsony száma lehet a fő akadálya a parlament jóváhagyásának. Az utóbbi napokban azonban a kormányok sorozatban nőket jelöltek (legutóbb a dánok és a román kormány is kész erre), így esély nyílt arra, hogy Juncker csapatában is annyi, vagy körülbelül annyi (kilenc) hölgy lesz, mint az október végén távozó Barroso-bizottságban.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »