Orosz segítséggel ismét repülhetnek a szerb MiGek

Szerbia három MiG-29-ese és körülbelül egy tucat MiG-21-ese akár már hétfő este újra felszállhatna, megérkeztek ugyanis az Oroszországtól ajándékba kapott akkumulátorok – számolt be erről hétfőn a szerb sajtó.

Bratislav Gasic szerb védelmi miniszter júliusban jelentette be, hogy orosz segítséggel szeretnék korszerűsíteni a szerb hadsereget. A májusi árvizek idején kiderült, a katonáknak nemigen van mentésre alkalmas felszerelésük. A hadseregnek nincsenek repülőképes gépei, a légtér védelmének ellátásáért felelős MiG-ek üzemideje ugyanis vagy lejárt, vagy nincs pénz az akkumulátorokra.

Aleksandar Vucic kormányfő vasárnap, az Oroszországtól ajándékba kapott akkumulátorok megérkezésekor elmondta, hogy pályázatot írtak ki a szükséges felszerelés beszerzésére, de Vlagyimir Putyin orosz elnök ragaszkodott ahhoz, hogy ezeket „ajándékba adja”.

Hozzátette: nagyon hálás az orosz elnöknek, mert hosszú idő után Szerbia végre újra teljesen önállóan felügyelheti az ország egét.

A volt jugoszláv tagköztársaságok többségének egyébként nincs légvédelme, csupán Szerbia és Horvátország rendelkezik légierővel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »