Orosz segítséggel ismét repülhetnek a szerb MiGek

Szerbia három MiG-29-ese és körülbelül egy tucat MiG-21-ese akár már hétfő este újra felszállhatna, megérkeztek ugyanis az Oroszországtól ajándékba kapott akkumulátorok – számolt be erről hétfőn a szerb sajtó.

Bratislav Gasic szerb védelmi miniszter júliusban jelentette be, hogy orosz segítséggel szeretnék korszerűsíteni a szerb hadsereget. A májusi árvizek idején kiderült, a katonáknak nemigen van mentésre alkalmas felszerelésük. A hadseregnek nincsenek repülőképes gépei, a légtér védelmének ellátásáért felelős MiG-ek üzemideje ugyanis vagy lejárt, vagy nincs pénz az akkumulátorokra.

Aleksandar Vucic kormányfő vasárnap, az Oroszországtól ajándékba kapott akkumulátorok megérkezésekor elmondta, hogy pályázatot írtak ki a szükséges felszerelés beszerzésére, de Vlagyimir Putyin orosz elnök ragaszkodott ahhoz, hogy ezeket “ajándékba adja”.

Hozzátette: nagyon hálás az orosz elnöknek, mert hosszú idő után Szerbia végre újra teljesen önállóan felügyelheti az ország egét.

A volt jugoszláv tagköztársaságok többségének egyébként nincs légvédelme, csupán Szerbia és Horvátország rendelkezik légierővel.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »