Már a hétvégén jöhetnek az új szankciók

Szerdán terjeszti elő az újabb oroszellenes szankciókra vonatkozó javaslatát az Európai Bizottság, amit csütörtökön és pénteken vitatnak meg és várhatóan fogadnak el a tagállamok nagykövetei – közölték diplomáciai források Brüsszelben.

A vártnál is gyorsabban elkészülhet a Moszkvával szembeni szankciók következő körére vonatkozó javaslatával az Európai Bizottság. Diplomáciai források tájékoztatása szerint a testület szerdán ismerteti elképzeléseit a tagállamokkal, amelyeket ezt követően csütörtökön és pénteken vitatnak meg, és ha csak valami nem jön közbe, fogadnak el a tagországok állandó brüsszeli képviselői.

Az újabb gazdasági szankciókkal a szombati rendkívüli uniós csúcstalálkozó fenyegette meg Oroszországot azt követően, hogy bizonyíthatóan orosz reguláris erők lépték át több ízben is az ukrán határt és harcokba bocsátkoztak a szeparatisták oldalán.

Nevük mellőzését kérő diplomáciai források nem számítanak minőségileg új büntetőintézkedésekre a július végén elfogadott első gazdasági szankciókhoz képest, amelyek négy területet érintettek: a tőkeműveleteket, bizonyos érzékeny csúcstechnológiák exportját az olajszektorban, az ún. kettős felhasználású eszközök exportját és importját, továbbá a katonai, haditechnika eszközök szállítását.

Az új korlátozások – amelyek várhatóan ezúttal is orosz válaszlépéseket eredményeznek majd – várhatóan ezeken a területeken mennek tovább. Szó lehet például Oroszországnak a SWIFT nemzetközi pénzügyi átutalási rendszerből való kizárásáról. Az is elképzelhető, hogy a technológiai transzferek exportjának tilalmát az olajszektor után a gázszektorra is kiterjesszék. „Inkább amolyan 3B típusú szankciókra számítunk” – mondta egy illetékes, arra célozva, hogy a szankciók júliusban meghirdetett harmadik szakaszán belül maximum egy lépcsőfokot ugranak majd előre.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »