Zavargások a kínai Hszincsiangban

Újabb adatok szerint közel száz áldozatot követeltek a hét eleji zavargások Kína északnyugati részén, Hszincsiang-Ujgur autonóm területen – közölte vasárnap a kínai állami média.

A Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint 37 civil és 59 „terrorista” van az áldozatok között. A hivatalos tájékoztatás szerint a civilek közül 35-en a többséget alkotó han kínai népcsoporthoz, ketten a muszlim vallású helyi őslakos népcsoporthoz, az ujgurokhoz tartoztak.

A hivatalos médiában rendszeresen terroristáknak nevezik az iszlamista ujgur fegyvereseket és a szakadárokat.

A közel száz halálos áldozattal járó zavargás a legsúlyosabb, ami az elmúlt években történt.

A hatóságok közlése szerint hétfőn késekkel felfegyverkezett tömeg rendőrségi és helyi kormányzati épületeket támadott meg, gépkocsikat gyújtott fel és civilekre támadt Kasgár prefektúra két településén hétfőn. A helyi hatóságok „előre megtervezett terrortámadásnak” nevezték a történteket.

Emigráns ujgur szervezetek ezzel szemben azt állítják, hogy az ujgur kisebbség tagjai a hatósági elnyomás ellen tüntettek, amikor a rendőrség tüzet nyitott rájuk.

A régió hosszú ideje a han kínaiak és a muszlim vallású ujgur őslakosok közötti feszültség és a fel-fellángoló erőszak színhelye. Az ujgurok elnyomással vádolják a kínai hatóságokat, míg Peking és a helyi vezetés cáfolja a hátrányos megkülönböztetést, és azt állítja, hogy a külföldről támogatott szakadárok, szélsőséges vallási befolyás alatt álló terroristák erőszakcselekményekkel törekednek megingatni a társadalmi stabilitást.

Kínában az elmúlt hónapokban terrorcselekmények sorát követték el, egy piaci, illetve két pályaudvari merényletben többtucatnyian meghaltak, több mint kétszázan megsérültek. A hatóságok szerint a támadók hszincsiangi szakadárok, vallási szélsőségesek voltak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »