Bővítenék a visegrádi együttműködést

A cseh államfő továbbra is azt szorgalmazza, hogy a visegrádi négyek csoportját bővítsék ki Szlovéniával.

„Álláspontom nem változott. Örülök, hogy ebben a kérdésben bizonyos támogatást kaptam a szlovák elnöktől is” – jelentette ki Miloš Zeman szerdán Prágában, az Andrej Kiskával folytatott tárgyalásai utáni közös sajtóértekezleten. A szlovák államfő, aki kedden és szerdán kétnapos hivatalos látogatást tett Csehországban, azonban nem fogalmazott meg egyértelmű álláspontot. „Nagyon óvatosan fogunk bánni azzal a kérdéssel, hogy milyen új országot hívjunk meg a csoportba” – válaszolta újságírói kérdésre Kiska. Kifejtette: a V4-ek csoportján belül a szlovák-cseh kapcsolatok a legjobbak, s közös cél, hogy megerősítsék a négy ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – további együttműködését.

Borut Pahor szlovén elnök április elején Ljubljanában, miután megbeszéléseket folytatott Zemannal, bejelentette, hogy Ausztria és Szlovénia a jövőben részt vesznek a V4-ek találkozóin. Zeman azt mondta, támogatja Szlovénia felvételét a csoportba. A V4-ek elnökségét akkor ellátó Magyarország azonban cáfolta a bejelentést.

Zeman és Kiska a találkozó utáni sajtótájékoztatón problémamentesnek és rendkívül jónak minősítették a cseh-szlovák kapcsolatokat, ugyanakkor konkrét javaslatokat is megfogalmaztak az együttműködés bővítésére. Az elnökök szerint szükséges lenne kibővíteni a cseh és szlovák autópálya-hálózatok összekapcsolását, szorosabb lehetne a gazdasági és kereskedelmi együttműködés a harmadik országok piacain, országaik hadiipara és védelme területén is.

Kiska szerint Szlovákiának hasznosítania kellene a cseh oktatásügy és egészségügy tapasztalatait, mert ezen a téren a csehek megelőzik a szlovákokat. „Meg kellene vizsgálni, hogy miért választotta több mint 20 ezer szlovákiai fiatal a cseh egyetemeket és főiskolákat a szlovák intézmények helyett” – vetette fel Kiska.

Zeman egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta: személyesen azt szorgalmazza, hogy Szlovákiához hasonlóan Csehország is mihamarabb vezesse be az eurót, mert ennek a lépésnek kedvező hatása lenne a gazdaságra. A júniusi beiktatása utáni első hivatalos külföldi látogatásán a szlovák államfő délután a cseh parlament két házelnökével, illetve Bohuslav Sobotka miniszterelnökkel is találkozott.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek