Día E 2014: kulturális programokkal vár a Cervantes Intézet

A Budapesti Cervantes Intézetben június 21-én immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Spanyol Nyelv Napja, azaz a Día E. A hazánkban képvisletettel rendelkező latin-amerikai nagykövetségek is számos érdekes, az országokat bemutató programmal készülnek.

A Budapesti Cervantes Intézet idén is megrendezi a „Día E”-t („E Nap”) annak érdekében, hogy a Magyarországon élő spanyolajkúak és a spanyolt idegen nyelvként beszélők együtt ünnepeljék a második legjelentősebb világnyelvet. A spanyol nyelvet több mint ötszázmillióan beszélik, így a második leggyakoribb anyanyelv, továbbá szintén „ezüstérmes” a nemzetközi kommunikáció terén, így a Facebookon és a Twitteren is, valamint a harmadik legyakrabban használt nyelv az interneten.

Flamenco koncerttel indul a programsorozat

A budapesti intézet az iberoamerikai nagykövetségekkel közösen többek között nyílt nappal és gyerekprogramokkal várja a résztvevőket. A programban szerepel próbaóra, műhely és gyerekfoglalkozás is.

A spanyol nap előestéjén (június 20-án) pedig egy igazi fiestára invitálják az érdeklődőket az A38 hajóra, ahol a flamenco műfaját egyedien értelmezve és a különböző zenei stílusokkal vegyítve Spanyolország egyik legnépszerűbb flamenco-sztárja, táncosa (táncos-komikusa) és énekese, Tomasito ad koncertet. Tomasito szakít a flamenco nálunk jobban ismert tragikus-erotikus hagyományával, és inkább a felszabadultságot helyezi előtérbe. Egyedülálló bájjal és humorral adja elő rapből, hiphopból, funkyból, soulból, andalúz és cigány hagyományból és persze spanyol folklórból összegyúrt számait.  

El Día E –  A spanyol nyelv napjának fő programjaiIdőpont: 2014. június 21. szombat, 9:30 – 13.30Helyszín: Budapesti Cervantes Intézet, Vörösmarty utca 32, BudapestRegisztráció: [email protected]

9:30 Ernesto Sábato Könyvtár – Könyvkiállítás: Az Intézet megnyitásának 10. évfordulója alkalmából a Könyvtár állományának dedikált könyveiből kerül megrendezésre

10:00 Ernesto Sábato Könyvtár – Antiköltészet műhely: Nicanor Parra születésének évfordulójára egy olyan irodalmi műfajra épülő műhellyel kívánnak megemlékezni, amely meghódította a költészet világát és annak legnevesebb képviselője a chilei író.

11:00-13:30 Iberoamerikai terem: turisztikai, gasztronómiai és kulturális bemutatók Latin-Amerikáról, valamint borkóstoló

A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg: 11:30-tól a Nagyteremben a 3-7 éves korú gyeremekek számára La niña que no sabía sonreír címmel mesemondó előadást tartanak Patricia Dos Santos és María Jesús Martínez Domínguez közremüködésével. Míg a hétéves kor felettiek már 11 órától különböző foglalkozásokon és játékokon vehetnek részt az Üvegteremben.

A további részletek és a pontos program ide kattintva érhetőek el.

Solti Ágnes

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »