Hamász-vezetőket tartóztattak le Ciszjordániában

A ciszjordániai körözések harmadik éjszakáján több tucat Hamász vezetőt vettek őrizetbe, s egy összecsapásban a palesztin források szerint meghalt egy palesztin fiatal – közölték az izraeli médiában.

Tovább folytak vasárnap éjjel a ciszjordániai őrizetbe vételek a csütörtök éjjel elrabolt három izraeli tizenéves felkutatása érdekében, az iszlamista Hamász több mint negyven aktivistáját fogták el, köztük hebroni otthonában a 2006-ben megválasztott palesztin parlament elnökét, Abdel-Azíz Dvejket. 

Őt 2006-ban is őrizetbe vette az izraeli hadsereg azt követően, hogy az iszlamista szélsőséges szervezet fegyveresei elrabolták Gilád Salit izraeli katonát. Akkor három évet töltött izraeli börtönben, Salit pedig ötéves fogság után szabadult ki egy fogolycsere-egyezménnyel.

Péntek óta több mint százötven palesztin szélsőségest fogtak el az izraeli biztonságiak Ciszjordániában, főleg a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű szervezet vezetőit és aktivistáit. Tőlük próbálnak információt szerezni az eltűnt izraeli fiatalok hollétéről. 

Palesztin források arról számoltak be, hogy a Dzsenín melletti Dzsalazún menekülttáborban hajnalban összecsapások törtek ki az őrizetbe vételek miatt, s hogy az izraeli erők megöltek egy köveket dobáló palesztin fiatalt. Az izraeli hadsereg illetékesei nem tudnak az esetről, vizsgálják a palesztinok bejelentését.

Az izraeli közszolgálati rádió szerint bírálják a rendőrségi ügyelet munkatársait, és vizsgálatot fognak végezni, mert az egyik elrabolt fiatal a történések idején felhívta telefonon a rendőrség hívószámát, a 100-at, és közölte, hogy emberrablók fogságába esett. Bejelentését rövid tanácskozás után nem vették komolyan és nem vizsgálták ki alaposan, később hiába hívták vissza, nem vette fel a telefont. A szülők rendőrségi jelentkezéséig nem tettek semmit, s így a terroristák hétórás előnyhöz jutottak.

A Gázai övezetben sem nyugodtak vasárnap éjjel a fegyverek. Késő este Gázából két rakétát lőttek Askelónra, amelyeket a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott. Válaszul az izraeli légierő hajnalban öt célpontot támadott az övezetben, s a palesztinok négy sebesültről számoltak be a Hamász katonai szárnyának létesítményeiben.

MTI - Shiri Zsuzsa

Friss hírek