Kiállítás: Spanyolország rejtett zöld kincse

Pénteken nyílt meg a Budapesti Cervantes Intézet legújabb multimédiás kiállítása „Az öreg, a fiatal és a tenger” címmel, amely Spanyolország északi részének rejtett kincseit mutatja be.

The Old, the Young & the Sea outdoor és úti dokumentumfilm, amelynek producere a Nomad Earth Media. A készítők 150 interjú segítségével örökítették meg Franciaország, Spanyolország és Portugália tengerpartjainak honos kultúráját. Stefan Leitner fotográfus és a The Old, the Young & the Sea díjnyertes úti dokumentumfilm készítői Spanyolország kevésbé ismert északi, zöld vidékeire invitálják meg a kalandvágyó látogatókat.

A film forgatása közben melyek Galícia, Asztúria, Cantabria és Baszkföld titokzatos vidékeit mutatják be a készítők lenyűgöző északi tájakkal, természettel és városi környezettel ismerkedhettek meg. A halász, a szörfösök, a környezetvédők, a nomád kirándulók fűszerezik a Zöld Spanyolország életét. Helyiekkel és látogatókkal egyaránt beszéltek e rögös, tengerparti, hegyekkel szegélyezett táj népének modern életét felvonultató bejárása közben.

A Rías Baixas-tól Biscayáig terül el az Ibériai-félszigeten Zöld Spanyolország, amely négy autonóm tartományt foglal magában:  Galíciát,  Asztúriát, Cantabriát és Baszkföldet.Ez a „másik Spanyolország“ sokak előtt rejtve marad: hasonló a francia Bretagne-hoz, az angliai Cornwallhoz, vagy akár az Alpokhoz, de van egy lényeges különbség: a hegyek csúcsairól látszik a tenger! Asztúria, a természet gyöngyszeme, talán a legspanyolabb ezek közül a tájak közül. Cantabriában tökéletes az összhang a természet, a sokoldalú kultúra és a turizmus között. Baszkföld páratlan életstílusa, életérzése a tradíciókat és a modern gondolkodást ötvözi, a bátorság, a büszkeség lakosai öntudatának alappillére.

A The Old, the Young & the Sea több ízben kapott közönségdíjat nemzetközi filmfesztiválokon. A Nomad Earth Media székhelye az ausztriai Grazban van.

A kiállítás június 8-ig tekinthető meg a Cervantes Intézetben.

Solti Ágnes

Friss hírek