Így vásárolták meg a romákat a politikusok

A politikusok 22 éven keresztül vásárolták meg a romákat a segélyeken keresztül. Azt várni, hogy a most indított projektek máris gyümölcsöt hoznak, lehetetlen – nyilatkozta szombaton Peter Pollák, romaügyi kormánybiztos.

Arra kérdésre, hogy hol az ígért romareform annyit válaszolt, hogy a másfél év alatt sikerült 300 millió eurót kiharcolni, ami a romáknak jutott. Megemlítette iskolák építését, munkahelyteremtést roma asszisztenseknek és a pilótaprogramokat is, amelyekkel a földtulajdonokat hivatottak rendezni azokon a helyeken, ahol törvényellenesen építkeztek. Ľudovít Kaník, az SDKÚ-DS képviselője és volt munkaügyi miniszter úgy gondolja, hogy a reform a kormány dolga, akitől a kormánybiztos is függ. „Két év alatt semmi sem változott.

Azoknak, akik alacsony fizetéssel rendelkeznek, megéri a munkát felfüggeszteni és inkább a segélyekből élni. Az egyre gyarapodó családból biztosítják a jövedelmüket, ami ez csak sokszorozza a szegénységet. Ez a Fico-kormány teljes csődje.”– véli Kaník.

Kaník Pollákkal karöltve szeretné átültetni a „kis roma reformot”. Az elgondolás alapja az, hogy az a család, amely dolgozik több támogatást kapjon mint az, amelyik nem. Jozef Burian, a munkaügyi minisztérium államtitkára még eddig nem jelezte, hogy ezt a reformot a kormány támogatná. „2010 és 2011 között a jelenlegi ellenzék volt hatalmon és nem tett az ügyben semmit. Most is olyat akarnak átültetni, ami már egyszer ki volt találva. Még tárgyalunk erről.” – ezekkel a szavakkal reagált Burian Kaník szavaira.

Rastislav Pivoň, kulturális antropológus és romológus szerint ez a reform önmagában nem hoz eredményt munkahelyteremtés nélkül. A törvénymódosítási javaslat már májusban a képviselők elé kerül. A javaslat szerint a dolgozó családok 230 eurós támogatással számolhatnak majd. Amennyiben legalább az egyik szülő a támogatás kifizetésétől visszamenőleg 4 évig nem dolgozott legalább 270 napig, úgy a segély 65 százalékát kapná csak meg. Az is megtalálható benne, hogy feketén-illegálisan felhúzott épületeket a földtulajdonos írásos beleegyezése nélkül is el lehetne bontani. Az ilyen építmény eltávolítását az adott építésügyi hivatal végezné a földtulajdonos kérésére, a költségeket pedig az illegális épület tulajdonosa vagy bérlője állná.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »