Ukrán zsidók menekülnek Izraelbe

A növekvő polgárháborús veszély elől Izraelbe menekül vasárnap tizenkilenc ukrajnai zsidó – közölte a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál vasárnap.

A Zsidó Ügynökséggel egyeztetett mentőakcióban három család és három egyedülálló nő hagyja el veszélyesnek ítélt ukrán otthonát a pénzügyi forrásokat előteremtő jeruzsálemi Nemzetközi Keresztény Nagykövetség (International Christian Embassy Jerusalem, ICEJ) evangéliumi tömörülés sajtóközleménye szerint. 

Az idei év első négy hónapjában a tavalyihoz képest megkettőződött az Ukrajnából érkezett bevándorlók száma Izraelben. Az ICEJ világszerte folytatott pénzgyűjtő kampányával az elmúlt hetekben száz ukrán zsidó izraeli letelepítéséhez szükséges összeget teremtett elő. 

A tavaly novemberben kezdődött ukrán válságban több zsidóellenes atrocitás is történt, egyének és csoportok elleni támadások, és ismeretlenek megpróbáltak felgyújtani két zsinagógát. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán nacionalistákat vádolta ezekért az incidensekért, de az ukránok Putyint és az orosz-párti szeparatistákat tekintik felelősnek a provokációkért, amelyekkel szerintük az új ukrán vezetés tekintélyét próbálják csorbítani.

A múlt héten Harkiv zsidó származású polgármestere ellen merényletet követtek el, őt jelenleg válságos állapotban Haifán egy izraeli kórházban ápolják.

Izrael a múltban kimenekítette a veszélybe került zsidó közösségek tagjait, például 1991-ben a Salamon hadműveletben harminchat óra alatt 14 300 etiópiai zsidót szállítottak repülőgépeken Izraelbe, s a kilencvenes évek elején a polgárháborús Jugoszláviából is Izraelbe költöztették az azt kérő helyi zsidó származású embereket és családtagjaikat.

Shiri Zsuzsa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »