Roskadozó horvát gazdaság

Hiába a folyamatos kormányzati ígérethalmaz, Horvátország gyakorlatilag hosszú évek óta a lejtőn szalad. 2009 éveleje óta a gazdasági növekedés csak álom, míg a rohamosan emelkedő munkanélküliség, valamint a szintén drasztikusan felfelé ívelő államadósság is mind nagyobb terhet ró a délszláv államra. Így a fentiek fényében aligha számít csodának; a The Economist Horvátországot áprilisban a világ tíz legrosszabbul teljesítő gazdasága közé sorolta.

Az elmúlt évek gazdasági mélyrepülését követően koránt sem nevezhető meglepetésnek, hogy Horvátország szégyenpadra került, hiszen azt a délszláv lapokban megszólaltatott elemzők is elismerték; a zágrábi kabinet hosszú ideje képtelen megbirkózni az olyan problémákkal, mint a lassan egekbe szökő munkanélküliség, a külső adósságállomány folyamatos növekedése, valamint a GDP most már tartós csökkenése.

Lejtmenetben az ország

Horvátországi források szerint gyakorlatilag 2009 éveleje óta mélyrepülésben van a délszláv állam gazdasága, amely egy-két hónapnyi stagnálást leszámítva folyamatosan recesszióban van, más szóval az ország bruttó hazai terméke az említett időszakban egyszer sem volt képes még a legcsekélyebb növekedést sem felmutatni.

2013 decemberében még a kormányközeli sajtóorgánumok is arról számoltak be, hogy az Európai Unióban Horvátország bír a legrosszabb növekedési mutatókkal. A horvátok GDP-növekedése ugyanis az 1990-es évhez képest is csupán 7,9 százalékos, míg a térségből néhány ellenpéldát említve Lengyelország 2012 végére több mint 90 százalékos, Szlovákia 57,8 százalékos, de a gazdasági válság következtében igencsak megtorpant Magyarország is 27,4 százalékos növekedést könyvelhetett el ezen a téren.

A horvátokra nézve még rosszabb képet fest a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy szintén az 1990-es adatokhoz képest 2008-ban még 21 százalékos volt a növekedésük, melynek előnyeit azóta Zágrábnak gyakorlatilag sikerült annulálnia. Horvát gazdasági elemzők szerint ráadásul Zágráb még a háborús károk mögé sem bújhat a nemzetközi összevetésben mindenképpen pocsék mutatókkal, hiszen előbbiek többsége állítja, az igazi gondok csak a függetlenségi háborút követően érték utol a délszláv országot.

Magas munkanélküliség, összeomló nyugdíjrendszer

Horvátország a fentiek mellett azzal sem büszkélkedhet, hogy a délszláv állam bír az egyik legalacsonyabb foglalkoztatási rátával az Európai Unióban. A munkanélküliség ráadásul a hangzatos kormányzati propaganda ellenére sem csökken, sőt az utóbbi néhány hónapban inkább drasztikusan nőtt. Összehasonlításképp, míg 2013 decemberében az országot már akkor is sokkoló adatok 360 ezer fős munkanélküliségről beszéltek, ma a nem dolgozók száma néhány fő híján eléri a 380 ezret.

A horvát statisztikai beszámolók szerint mindez azt jelenti, hogy 2009-hez viszonyítva mintegy 200 ezer emberrel kevesebb kenyérkereső van az országban, amelyet csak tetéz, hogy az akkori adatokhoz képest a már nyugdíjas ellátásra szorulók száma viszont mintegy 60 ezer fővel növekedett. Ez utóbbi problémát ráadásként az is fokozza, hogy a horvát munkaerőpiacon jelenleg is mintegy 50 ezer 65 éves vagy annál is idősebb kenyérkeresőt tartanak számon. A társadalom fokozatos elöregedése, s a visszavonulni készülők mind magasabb száma – kiegészülve a fiatalok körében uralkodó egyre jelentősebb munkanélküliséggel – pedig horvát szakemberek szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer összeomlásával fenyeget.

Folyamatosan emelkedő államadósság

Amennyiben a fenti számok nem okoznának kellő fejtörést a horvát politikai és gazdasági elit számára, akkor ott van még a folyamatosan, s egyre drasztikusabb mértékben növekvő államadósság mind kényesebb kérdése. A Horvát Nemzeti Bank április elején megjelent beszámolója szerint ma Horvátország államadóssága eléri a GDP 67 százalékát, ami még így is jóval kevesebb, mint akár Magyarország jelenleg is 80 százalékot meghaladó eladósodottsága. A délszláv állam gazdasági gondjait ugyanakkor jól szemlélteti, hogy ez a jelenlegi 67 százalék még 2012 évvégéhez képest is mintegy 11 százalékos növekedést jelent.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek