A szerb kormányban a VMSZ

Március 16-át követő parlamenti választások után már nem csak az eredményeket tekintve, hanem a koalíciós tárgyalások sikeressége miatt is kijelenthető, a Vajdasági Magyar Szövetség nagy győztese a választásoknak.

Nem csak, hogy kisebbségi pártként növelni tudta parlamenti mandátumainak számát, hanem a kampányidőszakban többször hangsúlyozott céljukat is elérték, a parlamenti többség részeként politizálhatnak a következő ciklusban, hiszen a választásokon elsöprő győzelmet arató Szerb Haladó Párt (SNS), miután minden lehetséges koalíciós partnerrel tárgyalt, a VMSZ-szel állapodott meg.

Aleksandar Vucic, a haladók elnöke és Pásztor István, a VMSZ elnöke a hét elején is tárgyalóasztalhoz ültek és megegyeztek a fő kérdésekről. A VMSZ egy iratot nyújtott át a haladóknak, amelyben kitért azokra a pontokra, amelyeket választási programjában is megfogalmazott. A haladók minimális módosítással elfogadták ezt a javaslatot. A VMSZ politikusai az infrastruktúrát, a mezőgazdaságot, a gazdaságot, a szociális ügyeket és az egészségügyet illető államtitkári funkciókban érdekeltek, valamint a mezőgazdasági és a parlamenti Integrációs Bizottságban való részvételben.

Pásztor szerint sikeres eredménye lett az egységes vajdasági magyar fellépésnek, ami a

választáson megmutatkozott. Ennek köszönhetően a párt része lehet majd a parlamenti többségnek, és hozzájárulhat Szerbia fejlődéséhez. A koalíciós szerződést feltehetőleg a jövő hét folyamán írják alá a felek. Pásztor elmondta, hogy a pártnak azt a lehetőséget is felkínálták, hogy egy szakértő, politikus személyében tagot delegáljon Vucic jövőbeni kormányfő legközvetlenebb tanácsadói csoportjába, amely feltehetőleg öt-hat tagot fog számlálni.

Politizálásunk egyik fontos szakaszát zártuk le sikeresen. A vajdasági magyar közösség még soha nem volt annyira egységes, mint amilyen most. Az is igaz, hogy a magyar közösség még soha nem szenvedett ennyire, mint most. Ez nem csak a magyarságra, hanem az ország minden polgárára vonatkozik. A magyar közösség egysége egy kívánságot hordoz magában: hogy az ország végre kilábaljon a nehéz helyzetből. Ez a kívánság és a VMSZ választási programjának célkitűzései miatt kezdtük meg a koalíciós tárgyalásokat. Aktívan kívánunk részt venni Szerbia jövőjének alakításában, hiszen a magyar közösség jövőjét szeretnénk alakítani. Tudjuk, hogy különösen nehéz feladat vár ránk, de ha más országok kilábaltak hasonlóan nehéz helyzetből, akkor ez Szerbiának is sikerülhet. Az új összetételű kormánynak meg kell értetnie a szerbiai emberekkel, hogy csakis szorgalmas munkával és lemondásokkal lehet építeni az ország jövőjét. Jó, vagyis felelősségteljes, szorgalmas és komoly partner kívánunk lenni – fogalmazott Pásztor. Mára az is biztossá vált, hogy a kormánykoalíció része lesz a Szerb Szocialista Párt (SPS) is, akik eddig is ezen a térfélen politizáltak.

Az SNS a márciusi választásokon 158-at szerzett meg a 250 parlamenti mandátumból, ugyanakkor az általa tervezett alkotmánymódosításhoz kétharmados többségre lesz szüksége, ezért próbált koalíciós alkukat kötni. A VMSZ hat, az SPS pedig 44 képviselői hellyel rendelkezik.

Bábi Huanita

Friss hírek