Igen, tessék! – mert hasznos a magyar

Az Igen, tessék! mozgalom azzal az elképzeléssel született meg, hogy elősegítse az anyanyelvhasználatot a nyilvános életben. Célja nem más, mint a megszokott és természetesnek vett családi közegen kívül is bátorítani és lehetőséget kínálni az emberek számára az anyanyelv használat tekintetében. Kolozsváron 2011-es adatok alapján 324 576 fő él, amelyből 49 283 számú magyar nemzetiségű.

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy az érintettek száma magas, a lehetőségek is adottak, ”csak” a hozzávezető utat kell megtalálni, hogy mindennapossá váljon a családi közegen és a szűk közösségi színtereken kívüli aktív anyanyelvhasználat. A szervezet munkája alapján elmondhatjuk, hogy az egyik ilyen lehetséges utat találta meg az Igen, tessék!.

A mozgalom azon az elképzelésen alapszik, hogy az eladók és szolgáltatók is magas fokon tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy új színtereket kínálva, az érintett közösség használni tudja az anyanyelvét. Amely által nem csak az fog történni, hogy társadalmilag hasznos és értékes lehetőséget kínálnak az adott csoport számára, hanem természetesen gazdasági szempontból is hasznot könyvelhetnek el. Maga a mozgalom ezt ”kulturálisan érzékeny marketingként” definiálja. Ugyanis ezzel a lehetőséggel a szolgáltatók és az eladók egyfajta előnyre tehetnek szert, amivel megnyerhetik maguknak a fogyasztók azon a csoportját, akik ezzel a lehetőséggel szívesen élnének.

A mozgalom összegyűjti az anyanyelvi kiszolgálást biztosító cégeket, amelyeket ezután megpróbálnak eljuttatni az érdeklődőkhöz. Az eredményesség érdekében, többféle csatornát is működtetnek párhuzamosan, ahol az információ áramolhat. Az érintett cégek igényelhetik az Igen, tessék! mozgalom partnerségét jelentő matricát, amely jelzi, hogy a helységben lehetőség van igénybe venni magyar nyelvű kiszolgálást is. A matrica kétnyelvű, ezáltal a többségi társadalom előtt sem marad rejtve annak jelentése. Szabó-Györke Zsombor, az Igen, tessék! tájékoztatási felelősének az elmondása alapján, nem tapasztalható a román lakosság részéről bármiféle ellenérzés a tevékenységükkel kapcsolatban. Erre vonatkozó statisztikai adatokkal is rendelkeznek, amely a mozgalmuk körül kialakult pozitív légkört támasztja alá. A mozgalommal partnerségben álló vállalkozások, mintegy ötödét román etnikumú vállalkozó vezeti.

A matricán kívül, további eszközökkel is rendelkezik a szervezet, amely az anyanyelvhasználatot segíti elő. Aktívan működik a telefonos tudakozójuk, ahol azon felül, hogy magyar nyelvű szolgáltatásokról informálják az érdeklődőket, lehetőséget kínál a már tizennyolcezer példányszámban megjelenő havilap igénylésére is. A havilapról meg kell említeni, hogy kuriózumnak tekinthető, ugyanis Erdélyben ekkora példányszámban megjelenő magyar nyelvű kiadványt nem jegyeznek. Olyan háztartásokba igyekeznek eljuttatni, ahol esetleg ezenkívül más magyar nyelvű nyomtatott sajtó nem szokott eljutni. A folyóirat 24 oldalból áll, tartalma változatos, valamint minden korosztályt igyekszik megszólítani, amely minden hónap elején érkezik meg az érintett háztartások postaládájába. Ezek alapján elmondhatjuk róla, hogy kulturális értéke mellette a reklámhatékonysága is igen magas. Továbbá rendelkeznek egy – még jelenleg fejlesztés alatt álló – telefonos alkalmazással, amely nagymértékben elősegítheti a mozgalom hatékonyságát. Hiszen manapság, az okostelefonok világában még gyorsabban és naprakészebben juthatja el az ügyfelet a kívánt szolgáltatóhoz. Illetve, mindezek mellett a honlapjukon is tájékozódhatnak az érdeklődök az anyanyelvhasználatot kínáló cégekről.

A mozgalomhoz való csatlakozásnak nincs anyagi vonzata, egyetlen feltételhez kötött csupán, hogy ténylegesen biztosított legyen a nyelvhasználat. A kezdeti időszakban nagyjából húsz cég csatlakozott a mozgalomhoz és azonosult annak elképzelésével, mostanra számuk meghaladja a kettőszázat. A csatlakozott cégek között, mára már nem csak magyar cégtulajdonosok csatlakoznak, hanem olyan román állampolgár tulajdonosok is, akik magyar alkalmazottjaik révén eleget tudnak tenni a többnyelvű kiszolgálásnak.

A mozgalomról elmondható, hogy az érintettek minél szélesebb körébe igyekszik eljutni, valamint a kapott visszajelzésekből kíván építkezni, továbbfejlődni. Mindezt a nemsokára kezdetét vevő új projektjük is alátámasztja. A közeljövőben indítják útjára egy több állomásból álló közönségtalálkozót. Kolozsvár, és környékén lévő településekre látogatnak el április elejétől. Céljuk nem más, mint ezen alkalmakkor visszajelzések szerzése, közvetlenebb kapcsolat kiépítése az érintettekkel, önkéntesek felkutatása, illetve lehetséges partnerekkel való találkozás.

Az Igen, tessék! elnevezésű civilszervezet fiatal és lendületes, amely számos ötlettel és nélkülözhetetlen lelkesedéssel kívánja elősegíteni az aktív anyanyelvhasználatot és ezáltal szolgálni a társadalmat.

Tóth Kinga

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »