Megtisztítják az ukrán katonáktól a Krímet

Jóváhagyta a Krím félsziget és Szevasztopol városának az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást és a területek új jogi alanyként befogadásáról szóló alkotmányos törvényt csütörtöki rendkívüli ülésén az orosz törvényhozás alsóháza. Ezzel hivatalosan véget ért a rövid életű krími függetlenség, Ukrajna pedig már csak keresztet vethet egykori területére. Napi összefoglalónkban ezenkívül olvashatnak még a szerbiai választásokról és a német nyugdíjbombáról is.

Ez történt ma Ukrajnában – az MTI anyagaiból szemezgetünk

Jóváhagyta a Krím félsziget és Szevasztopol városának az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást és a területek új jogi alanyként befogadásáról szóló alkotmányos törvényt csütörtöki rendkívüli ülésén az orosz törvényhozás alsóháza.

A 450 fős duma elsöprő többséggel szavazta meg a dokumentumokat. 443 képviselő szavazott igennel, 1 képviselő tartózkodott a Moszkvában „államközinek” nevezett, kedden aláírt megállapodás elfogadásakor. A szakadár Krími Köztársaság és Szevasztopol szövetségi szintű városként való befogadásához szükséges orosz alkotmánytörvény módosítására 444-en mondtak igent, egy képviselő nemmel szavazott az orosz parlament alsóházában.

Az orosz államfő népszerűsége ismét rekordot döntött, öt éve nem volt ilyen magas a támogatottsága a lakosság körében, mint most – közölte az egyik legnagyobb orosz közvélemény-kutató intézet csütörtökön. Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) a múlt hét végén, a Krím félsziget és a krími Szevasztopol város hovatartozásáról szóló népszavazást megelőzően készített közvélemény-kutatást 42 oroszországi régió 130 településén. Vlagyimir Putyin államfői tevékenységével a megkérdezettek 75,7 százaléka elégedett. A kutatók az elnök magas támogatottságát elsősorban „a bonyolultukrajnai helyzettel és a krími referendum előkészítésével, valamint az orosz paralimpiai válogatott győzelmes szereplésével” hozták összefüggésbe. 

Az utóbbi egy hónap alatt az orosz államfő népszerűsége 11,4 százalékponttal nőtt. Az év eleje óta pedig 15,1 százalékponttal.A VCIOM közlése szerint azóta, hogy Vlagyimir Putyin ismét az elnöki poszton tevékenykedik, – a politikust 2012. május 7-én iktatták be harmadszor az államfői posztra – munkájával a lakosság mintegy 60 százaléka, vagy azt meghaladó része elégedett volt. 

Orosz katonák csütörtökön elfoglalták a „Luck” és a „Hmelnickij” nevű ukrán korvetteket Szevasztopolnál – közölte a TSzN ukrán televízióval az ukrán haditengerészet egy neve elhallgatását kérő tisztje. Az értesülés szerint a hadihajókon tartózkodó mintegy 200 fős legénységet a szárazföldre vitték. Leonyid Poljakov ukrán védelmi miniszterhelyettes sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az orosz katonák a Krím félszigeten folyamatosan megsértik a péntekig érvényben levő fegyverszünetet, és provokálják az ukrán katonákat. Példaként említette, hogy előző nap orosz fegyveresek megpróbáltak behatolni a szevasztopoli Belbek repülőtér igazgatási területére, és az ukrán katonák levegőbe leadott lövésekkel állították meg a betolakodókat. A tisztségviselő szavai szerint a szevasztopoli kikötőben veszteglő „Ternopil” nevű ukrán korvett mellett rendszeresen megjelenik az orosz fekete-tengeri flotta egyik vontatóhajója, amelyről az ukrán korvett alá éles gránátokat dobálnak, károkat okozva ezzel a hajóban. Ezen kívül folyamatosan ostrommal fenyegetik az ukrán hajó legénységét.

Az Ukrajna „felszabadításáért” folytatandó harcról fogadott el nyilatkozatot csütörtökön az ukrán parlament. A nagy többséggel elfogadott dokumentumban a kijevi törvényhozás felszólítja a nemzetközi közösség minden tagját, hogy ne ismerje el az úgynevezett – függetlenségét hétfőn egyoldalúan kikiáltott – „Krími Köztársaságot”, illetve a terület Oroszországhoz való csatolását. Felhívja a figyelmüket arra, hogy az ukrán nép sosem ismeri el elidegeníthetetlen területének, a Krím Autonóm Köztársaságnak az orosz annektálását. A nyilatkozat szerint Oroszország „a nemzetközi jog alapvető normáinak és az államok együttélésére vonatkozó, általánosan elfogadott elvek brutális megsértésével” kebelezte be a Krím félszigetet. A parlament az ukrán nép nevében kinyilatkoztatta, hogy „a Krím Ukrajna része volt, most is az, és az is marad”.

Barack Obama amerikai elnök szélesebb körű szankciókat jelentett be Oroszországgal, helyesebben újabb orosz politikusokkal szemben, de ezek szintén csak utazási korlátozásokat és az érintettek számláinak zárolását jelentik. Ezen kívül tovább, az orosz gazdaságot szerinte súlyosan érintő lépéssel is fenyegetett, ezt azonban nem fejtette ki bővebben. Moszkva válaszul kitiltotta Oroszországból az Egyesült Államok kilenc politikusát, többek között John McCain szenátort is, igaz, ők valószínűleg úgysem akartak mostanában az orosz fővárosba utazni.

Unalmas volt a szerb választás

Valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 19 lista közül választhatott a március 16-án megrendezett előrehozott szerbiai választásokon. A hivatalos és végleges eredményeket március 20-ig teszik közzé. Jelenlegi információk szerint a választásra jogosultak  53,12 százaléka adta le a voksát valamelyik pártra. A Vijesti és az Analitika szerb újságok szerint Aleksandar Vučić és az SNS győzelme olyan nagy mértékű, amilyenre Slobodan Milošević 1990-es sikere óta nem volt példa. Akkor a 250 fős parlamentben 200 SPS-es képviselő volt.

A szerbiai közszolgálati televízióban értékelt mostani választási hajrá, politikai elemzők szerint az „unalmasabb” kampányok közé sorolható. Nem voltak jelen olyan feszültségek, amelyek nagyobb felhajtást generálták volna, szinte előre látható győzelemnek lehettünk szemtanúi – vélekedtek a politológusok.

A nyugdíjasok tehetik tönkre Németországot

A kedden nyilvánosságra hozott OECD-jelentés komoly okot adhat Németországban az aggodalomra. A bérek ugyan szépen növekednek, a gazdaság hasít, a munkanélküliség pedig történelmi mélyponton van, ami természetesen kedvező hatással van az életszínvonalbeli mutatókra is. A német gazdaságot mindezek ellenére egy óriási veszély fenyegeti hosszútávon, ez pedig a rohamosan öregedő társadalom miatt megnövekedett nyugdíjkiadások.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »