Unalmas kampány és előre látható győzelem Szerbiában

Valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 19 lista közül választhatott a március 16-án megrendezett előrehozott szerbiai választásokon. A hivatalos és végleges eredményeket március 20-ig teszik közzé. Jelenlegi információk szerint a választásra jogosultak  53,12 százaléka adta le a voksát valamelyik pártra. A Vijesti és az Analitika szerb újságok szerint Aleksandar Vučić és az SNS győzelme olyan nagy mértékű, amilyenre Slobodan Milošević 1990-es sikere óta nem volt példa. Akkor a 250 fős parlamentben 200 SPS-es képviselő volt.

Elemzők: unalmas kampányt láthattunk

A szerbiai közszolgálati televízióban értékelt mostani  választási hajrá, politikai elemzők szerint az „unalmasabb” kampányok közé sorolható. Nem voltak jelen olyan feszültségek, amelyek nagyobb felhajtást generálták volna, szinte előre látható győzelemnek lehettünk szemtanúi – vélekedtek a politológusok. 

A Politika című szerbiai napilap szerint a nem igazán kreatív szlogenek voltak a meghatározói a 2014-es választásoknak.  A Szerb Haladó Párt két mondata: „Teljes erővel a reformokért” és „A jövő, amelyben hiszünk”, az ellenzéki Szerbiai Demokrata Párt : „Tudom, kinek hiszek” szlogenjével, a Demokrata Párt: „A  Demokrácia a régi” – jelmondata  sem volt kimagaslóan frappáns.  A Szerbiai Szocialista párt a távozó miniszterelnök nevével kampányolt, de ez sem bizonyult igazán sikeresnek. 

Előre látható győzelem

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) előzetes eredményei alapján a választásokon a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 48,8 százalékát szerezte meg, ami 158 helyet jelent a 250 fős parlamentben. Az új kormányfő a leköszönő kabinet eddigi alelnöke, Aleksandar Vučić lesz.

A második helyen az eddigi koalíciós partnere, a  Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 14 százalékkal, ami 44 mandátumot jelent. Elérte az 5 százalékos parlamenti küszöböt  az ellenzéki Demokrata Párt (DS) 5,9 százalékkal, valamint 5,7 százalékot szerzett a Boris Tadić volt államfő által vezetett Új Demokrata Párt (NDS) is. A parlamentbe bejutó kisebbségi pártok közül a Vajdasági Magyar Szövetség 2,11 százalékot kapott. Így az eredmények alapján 6 képviselői hely illeti meg. A Sulejman Ugljanin Szandzsáki Demokratikus Akciópártja (SDA) 0,95 százalékot nyert, Riza Halimi Demokratikus Cselekvés Pártjának (PDD) pedig 0,68 százalékos a támogatottsága.

Nem jutott be viszont a  Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Szerbia Egyesült Régiói (URS) nevű tömörülés sem, mire Mlađan Dinkić az URS elnöke bejelentette, hogy visszavonul a politikától.

A VMSZ nagy sikere

Pásztor István, a VMSZ elnöke szerint a vajdasági magyar politika  22 évvel ezelőtt volt annyira sikeres a választásokon, mint most. „Szerintem megéri az, ha valaki tisztességes, kimért, mérsékelt, ha olyan mondatokat mond ki és olyan eszméket képvisel, amelyek mögé holnap és holnapután is odaállhat” – nyilatkozta  a pártelnök a választási eredmények kapcsán.

A nem hivatalos adatok szerint Zentán és Magyarkanizsán több mint 60 százalékot, Szabadkán pedig több mint 30 százalékot ért el a magyar párt. Pásztor István továbbá azt is kijelentette, hogy ez a választásokon elért eredmény még jobban megerősítette őket céljaikban és abban, hogy jó úton haladnak.

Pezsgővel ünnepelt az új kormányfő

Pezsgővel és élőzenével ünnepeltek a párttagok a Szerb Haladó Párt  választási központjában – adta hírül a Danas című szerb lap. Aleksandar Vučić szerint a választók felismerték, hogy most „bölcsnek, felelősnek és komolynak kell lenni, valamint több munkát kell befektetni a jövő céljainak elérése érdekében.” Emellett arra is emlékeztetett a politikus, hogy Szerbia előtt még nehéz napok és nehéz reformok állnak. Kijelentette, hogy továbbra is folytatják az uniós párbeszédet, de nyitnának Oroszország felé is. A legfontosabb célok pedig a munkahelyteremtés és a korrupció elleni harc lesznek.

Vučić úgy nyilatkozott, hogy kész kezet nyújtani másoknak, hiszen szerinte az SZHP párbeszédet és együttműködést kínál mindenkinek. Számunkra a „legfontosabb a partnerség a polgárokkal”, közölte az újdonsült kormányfő a B92-nek a nem hivatalos eredmények kihirdetése után. A Večernje Novosti napilap értesülései szerint a  Szerbiai Szocialista Párttal, az Új Demokrata Párttal és a Vajdasági Magyar Szövetséggel kezdené meg a koalíciós tárgyalásokat a Szerb Haladó Párt.

A Szerbiai Szocialista Párt  továbbra is kormányzati szerepre készül, de úgy gondolják szükség van feltételekre, ezek  nélkül nem csatlakoznak a haladókhoz – jelentette ki a leköszönő miniszterelnök. Elsősorban a belügyminisztériumot szeretnék megkapni, de az elemzők szerint esélyesebbek a védelmi vagy a külügyi tárca elnyerésére. Egyes a szerb sajtóban leírt találgatások szerint, Ivica Dačić védelmi miniszter lesz a következő kormányban. A Demokrata Párt pedig a legerősebb ellenzéki párt lehet az alakuló szerbiai parlamentben.

A kormányalakítási tárgyalásokra a napokban kerül sor. Tomislav Nikolić államfő kijelentette, hogy akkor kéri fel a legerősebb párt vezetőjét a kormányalakításra, amikor az összes képviselői csoport megalakult a parlamentben.

Nagy Orsolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »