Szaúd-Arábia: a külföldi harcosok hagyják el Szíriát!

Szaúd-Arábia kormánya a Szíriában harcoló összes külföldi visszavonására szólított fel hétfőn. Az Arab-félsziget legnagyobb országa egyúttal azt is követelte, hogy állítsák a harcosokat nemzetközi bíróság elé, ha háborús bűnöket követtek el.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: a sivatag királyság tart attól, hogy a Szíriában harcoló szaúdiak fegyvereiket hazájuk hatalmi rendje ellen fordíthatják. 

Februárban a szaúdi uralkodó bűnnek ítélte, ha szaúdi állampolgár külföldi konfliktusban harcol. A rendelet célja főként az, hogy kevesebb szaúdi szélsőséges harcoljon a szíriai felkelők oldalán, jóllehet Szaúd-Arábia nem a szír kormányerőket támogatja a belháborúban.

A külföldi fegyveresek szíriai jelenléte ellen nem Szaúd-Arábia volt az első ország, amelyik felemelte szavát. Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter szerint az amerikai állampolgárok részvétele miatt a Szíriában dúló polgárháború egyenesen az Egyesült Államok belbiztonsági ügyévé vált.

Februárban mintegy hétezer külföldi harcot a lázadók oldalán, akik mintegy ötven országból érkeztek. A Yousef al-Sabt kuvaiti orvostanhallgatóval készített korábbi interjúnkból kiderül, hogy az Amerikából és az arab országokból érkező önkénteseken túl bosnyákok, németek, japánok és portugálok is segítik a szír felkelőket.

MTI / Lorencsics Emese

Friss hírek