Újabb lépés a nukleáris lefegyverzés felé

Mexikó a II. Nukeláris Fegyverek Emberi Következményeiről szóló Világkonferencia házigazdájaként megerősítette, hogy globálisan felelős szereplő. A konferenciáról szóló dokumentumokat a Mexikói Nagykövetség bocsátotta a Kitekintő Latin-Amerika rovatának rendelkezésére.

Mexikó volt a házigazdája a II. Nukeláris Fegyverek Emberi Következményeiről szóló Világkonferenciának, amit idén február 13 és 14 között rendeztek meg.

Az első ilyen konferencia tavaly márciusban, Oslóban volt, s mintegy 127 ország, nemzetközi szervezet és civil szervezet részvételével zajlott, a fő témája egy esetleges szándékos vagy véletlen nukláris fegyver okozta katasztrófa miatt várható szcenáriókat, illetve az  emberi társadalomra tett következményeit vitatta meg. Idén a Nayarit államban tartott eseményen 146 ország, 119 nemzetközi civil szervezet képviselője, törvényhozók és akadémikusok vettek részt.

Juan Manuel Gómez Robledo nagykövet, a Külügyminisztérium Multilaterális Ügyekért és Emberi Jogokért felelős helyettes államtitkára volt a konferencia elnöke, kiemelte, hogy elérkezett a pillanat a konkrét lépések megtételére a nukleáris lefegyverzés eléréséhez. Gómez Robledo elmondta, hogy a Nayaritban tartott konferencia felhívást intéz egy olyan diplomáciai folyamat elindítására, amelynek célja a nukleáris fegyverek teljeskörű megsemmisítése. E folyamatnak meghatározott időn belül kell lezajlania, a legalkalmasabb fórumon.

A rendezvény során mexikói és nemzetközi kutatók bemutatták azokat a halálos és mérgező hatásokat amelyeket bármilyen nukleáris fegyver szándékos vagy véletlen felrobbanása eredményezhet a közegészségügy, éghajlatváltozás, élelmiszerbiztonság, kitelepítések, gazdasági fejlődés területein.

Ausztria bejelentette, hogy a III. Nukeláris Fegyverek Emberi Következményeiről szóló Világkonferenciának a házigazdája lesz. Az eseményen felhívást intéztek a nukleáris fegyverrel rendelkező országok, mint Oroszország, Kína, USA, Franciaország, Egyesült Királyság felé, hogy vegyenek részt az ausztriai konferencián, illetve meghívták azokat az országokat is, amelyek nem írták alá az Atomsorompó Egyezményt: Indiát, Pakisztánt és Észak-Koreát, hogy csatlakozzanak a párbeszédhez.

A konferencia időpontja egybeesett a Tlatelolco Egyezmény aláírásának 47. évfordulójával.

1963. április 29-én öt latin-amerikai elnök: a bolíviai Víctor Paz Estenssoro, a brazil Joao Alessandri, az ecuadori Carlos Julio Arosemena és a mexikói Adolfo López Mateos, a mexikói diplomata, Alfonso García Robles kezdeményezésére megegyeztek egy multilaterális egyezmény aláírásáról, Latin-Amerika többi országával. Az Egyezmény szerint nem gyártanak, kapnak, tartanak, próbálnak ki nukleáris fegyvereket.

1967. február 14-én írták alá a Tlatelolco Egyezményt, és 1969-ben lépett életbe. Latin-Amerika és a Karib térség a bolygó első nukleáris fegyverektől mentes lakott zónájává vált.

A Nayaritban tartott konferencián a mexikói kormány ismét megerősítette kompromisszumát a felelős globális szerepvállalása kapcsán.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »