Nem motozhatnak már szabadon a rendőrök New York-ban

Felügyelni fogják a rendőrkapitányság gyakorlatának reformját.

New York új polgármestere bejelentette, hogy egyezség született a helyi rendőrségi gyakorlata ellen pert indító polgárjogi egyesülettel – olvashatjuk a Reuters oldalán.

A megállapodás értelmében az Alkotmányos Jogokért Központ (Centre for Constitutional Rights) beszünteti a város ellen érvényben lévő perét.Cserébe, egy bíróság által kinevezett felügyelő szerv fogja 3 évig vizsgálni a new york-i rendőrkapitányság „megállít és motoz” módszerének reformját. 

Napjainkig a rendőrök bárkit megállíthattak és átkutathatták a Nagy Alma utcáin, ha gyanújuk támadt egy illetővel kapcsolatban. Augusztusban azonban egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek nyilvánította a gyakorlatot, miután egy 2012-es jelentés alapján a megmotozottak 80 százalékát csak kisebbségi csoportok tagjai alkották. „A mai nap egy régóta elhúzódó folyamatnak kezdete, ami során a rendőrkapitányság törvénytelenül faji megkülönböztetést alkalmazott.” – nyilatkozta Vincent Warren, a Központ vezetőigazgatója.

A gyakorlat eltörlését támogató Bill De Blasio jelenlegi polgármester is nyilatkozott, aki szerint az eljárás nem, hogy növelte volna a rendőrséggel szembeni bizalmat, hanem bizalmatlanságot szült a lakosok körében.

New York korábbi polgármestere, Michael Bloomberg fellebezését nyújtotta be az ítélettel kapcsolatban, azzal érvelve, hogy ennek köszönhetően csökkent a városban az elkövetett bűntettek száma. Az ex-polgármester mellett rendőri szakszervezetek is fellebeztek, ám a bíróság 45 napra felfüggesztett minden egyéb beadványt az üggyel kapcsolatban.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek