Ezúttal a MOL-vezér perelne Horvátországban

Miközben a MOL és a horvát kormány képviselői most már kölcsönösen perre vinnék az Ina köré tekeredett egymással folytatott vitájukat, úgy fest a magyar olajtársaság elnök-vezérigazgatója is a ringbe száll. A Horvátországban vesztegetéssel vádolt Hernádi Zsolt ugyanis a délszláv állam Alkotmánybíróságához fordult. A mostanra kialakult helyzet már-már komikusnak is mondható, de bizonyos feltételek mentén az időhúzás szándéka is a lehetőségek között szerepel.

Némi iróniával lassan úgy is lefesthetnénk a MOL horvátországi befektetéseit, hogy azok megnyitották egy közös horvát-magyar jogi kar létrehozásának feltételeit, de akár a nyelvészek is elgondolkodhatnak egy a fentieknek megfelelő szaknyelvi szótár elkészítési szándékán. A már eddig is jogi útra terelt nézetkülönbségek mellett ugyanis mind a magyar, mind pedig a horvát fél újabb perre készülhet, s ezúttal a Horvátországban továbbra is vesztegetéssel vádolt Hernádi Zsolt is kiállhat a maga igazáért.

Hernádi az Alkotmánybírósághoz fordult

Miközben az Ina sorsától is nagyban függő horvát-magyar viszony alakulását a múlt hét végén a zágrábi kormányzat és a MOL vezérkara közötti újabb tárgyalások határozták meg, addig Hernádi Zsolt sem ült a babérjain, s mint kiderült jogi képviselőin keresztül már január 10-én a horvát Alkotmánybírósághoz fordult. Utóbbi testület a délszláv sajtónak el is ismerte a MOL-vezér részéről érkező megkeresés tényét, ám annak tartalmáról nem óhajtottak beszámolni.

Magyar forrásokra hivatkozva ugyanakkor a horvátországi szerzők is tudni vélik; Hernádi Zsolt jogi képviselete azon az állásponton van, hogy sérültek a MOL elnök-vezérigazgatójának emberi jogai, amikor a 2013 szeptemberében kiadott európai elfogatóparancs, illetve Interpol-körözés kapcsán a zágrábi bíróság elutasította ügyfelük fellebbezését. Mondván, hogy utóbbi jogi aktus csak akkor lehetséges, ha előbb a MOL-vezér a horvát hatóságok őrizetébe kerül.

Sokasodó vádak vagy időhúzás

Azt követően, hogy az egyéb tekintetben is korrupciós vádakkal terhelt Ivo Sanader, egykori horvát kormányfőn keresztül Hernádi Zsolt is a délszláv hatóságok célkeresztjébe került, számtalan úton-módon esett egymásnak a jelenlegi zágrábi kabinet, illetve a magyar olajtársaság vezérkara. Ma már aligha vitatható, hogy a horvát kormányrudat 2011 decemberében átvevő Milanović-kormány nem csupán abban érdekelt, hogy az Ina egy jól működő olajtársaság legyen, hanem abban is, hogy annak irányítását bármi áron, de visszaszerezze magyar partnerétől. Kellő anyagi lehetőségek híján viszont úgy fest, utóbbira Zágráb csak akkor lát lehetőséget, ha jogi úton támadja meg elődje, illetve a magyar vállalat 2009-ben aláírt szerződését.

Az viszont koránt sem elhanyagolható tény, hogy a közelmúltban bejelentett újabb horvát keresetet megelőzte egy a MOL vezérkara felől érkező jogi lépés is. Sőt, mint most kiderült, a magyar olajmulti elnök-vezérigazgatója is újra ringbe kíván szállni önnön becsületéért vagy éppen az általa vezetett társaság minél jobb helyzetéért. Amellett ugyanis, hogy Hernádi Zsolt lépése egy füst alatt eloszlathatja a magyar olajtársaságot is fenyegető vádakat, akár arra is alkalmas lehet, hogy az időt húzva garantálja az ellene folytatott horvát jogi aktusok lezáratlanságát.

Fentiek fényében viszont a horvát kabinet könnyedén éles fegyver nélkül maradhat a MOL ellen folytatott csatározásokban, mivel az koránt sem vehető biztosra, hogy a felek által korábban megkeresett nemzetközi jogi fórumok bármelyike is elfogadható érvnek tekintene egy még Horvátországban sem jogerős, s sok tekintetben bizonytalan lábakon álló Sanader elleni ítéletet.

Veszélybe kerülhet a horvát kormány

Mindezzel együtt a horvát kabinet körül otthon is fogyni látszik a levegő, hiszen négyéves kormányzati ciklusuk felén is átlépve az ország gazdasága továbbra is instabilnak mondható, a növekedés évről évre elmarad, ezen felül az utóbbi hónapokat mind fenyegetőbb társadalmi konfliktusok is jellemezték. Utóbbiak folytán ráadásul a jobboldali ellenzék is komolyan mozgolódni kezdett, s a mostanság újabb partnerekkel erősítő Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezetője nemrég egy előrehozott választás lehetőségét is felvetette.

Abban az esetben viszont, ha a Zoran Milanović vezette horvát balközép kabinet kormányzati pozíciói valóban veszélybe kerülnének, vélhetően merőben megváltoznának Horvátországnak a magyar olajtársasághoz fűzött nem éppen ideális viszonyai. Ráadásul az idő múlása ellenkező esetben sem a horvát kabinet igényeinek dolgozik, hiszen Zoran Milanović amellett, hogy kormányzása nem hozta meg az ígért gazdasági fellendülést, még a Mollal megvívott sikertelen csaták bélyegét is magára égetheti. A magyar olajtársaság viszont mindeközben – igaz, hogy nem éppen ideális partneri viszonyokkal a nyakán, de – továbbra is irányíthatja horvát partnerét, az Ina-t, valamint pestiesen szólva kibekkelheti a jelenlegi horvát kabinet magyar szempontból sem gyümölcsöző kormányzati ciklusát.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »