Rehn visszalépett Verhofstadt javára

Salamoni döntést hoztak az európai liberálisok Guy Verhofstadt és Olli Rehn között folyó rivalizálásban. Az előbbi lesz a pártcsalád jelöltje a Bizottság elnökének posztjára, míg az utóbbi más befolyásos európai posztokra.

A belga Guy Verhofstadt lesz az európai liberális pártok csúcsjelöltje a közelgő EP-választásokon az Európai Bizottság elnöki székébe, miután a másik pályázó, Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa visszalépett a megmérettetéstől.

A liberálisoknak elvileg február 1-én kellett volna szavazáson dönteniük arról, hogy a két liberális politikus közül melyiket nevezzék hivatalosan a bizottsági elnöki posztért folyó versenybe. A győztes lett volna a pártcsalád hivatalos listavezetője a május végi európai parlamenti választásokon.

Az ALDE-csoport által kiadott közlemény azonban sejteti, hogy Rehn visszalépését végül a megoldás kifundálásával megbízott két jeles liberális politikus, Mark Rütte, holland miniszterelnök és Christian Lindner, a német szabaddemokraták új vezetője intézte el a kulisszák mögött.

A salamoni döntés értelmében ugyan Guy Verhofstadt lesz a listavezető, de Olli Rehn lesz a pártcsalád jelöltje más, ugyancsak kiadó befolyásos intézményi posztokra. Az Európai Bizottság alelnökének tulajdonképpen még nagyobb esélye is lehet a célba érésre belga riválisánál, hiszen az európai liberálisoknak nincs esélyük arra, hogy több szavazatot gyűjtsenek a jobbközép és a balközép pártoknál a május végi választásokon. Márpedig elvileg a legtöbb szavazatot begyűjtő pártcsoport jelöltjének van a legnagyobb esélye arra, hogy megörökölje José Manuel Barroso székét, noha ebben nincs semmi automatizmus.

A jelölést még a pártdelegátusoknak is meg kell majd erősíteniük február elsején.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »