Nikolic: Szerbia jobb kormányt érdemel

A rendkívüli választások körüli vita tovább éleződik a szerb politikai pártok között. Legtöbbjük szerint az új választás jobb megoldás lenne, mint a jelenlegi kormány átalakítása, az utóbbi ugyanis csupán időpazarlás lenne, ami számos terv megvalósítását fékezné.

Tomislav Nikolic szerb államfő a Prva televíziónak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának jobb kormánya is lehetne, ezért szükség van a választások kiírására. Ez egyértelműen a lakosság javát szolgálná, hiszen ők választanák meg kit is akarnak látni a kormányban, mivel a jelenlegi felállás nem tükrözi az emberek akaratát. Nikolic szerint az lenne a jó, ha a legerősebb párt adná a miniszterelnököt. Habár az elnök úgy látja, hogy működőképes az átalakított szerb kormány, ám mégis olyan kényszerhelyzetnek aposztrofálta, melynek szüksége van megerősítésre. A kormánypártok nézeteltérései is könnyebben rendeződhetnének egy stabilabb helyzetben.

Nikolic nyilatkozata egyes pártok szerint egyértelmű jele annak, hogy 2014-ben megtartják a választásokat. A Demokrata Párti Borislav Stefanović frakcióvezető azonban komoly kritikával illette Nikolic kijelentéseit. Véleménye szerint az államfő nyilatkozata el szeretné terelni a figyelmet a valódi problémáról azzal, hogy a választások szükségességét a legerősebb párt térhódításával magyarázza. A Liberális Demokrata Párt (LDP) álláspontja az, hogy a Szerbia előtt álló feladatok megoldására a jelenlegi kormány képtelen lesz. Olyan kormányra van szükség, amely képes szavatolni az európai integrációt, az életszínvonal növekedését, az állam modernizálását és a gazdasági fejlődést. A Szerbiai Demokrata Párt (DSS) frakcióvezetője Slobodan Samardzic még élesebben bírálta a kormány munkáját, mivel szerinte a mostani a legrosszabb vezetés 1945 óta. Samardzic úgy gondolja, hogy a külföldi tényezőknek is jóvá kell hagyniuk a választások kiírását, akik jobban járnának egy jól irányítható kormánnyal.                                                                                                                                                                     Belgrádi választásokkal egybekötött rendkívüli választások?

Nebojsa Stefanovic, a köztársasági parlament elnöke jelentette be, hogy a belgrádi választásokat március első vagy második hetében tartják majd meg. Stefanovic szerint a köztársasági rendkívüli választásokat a belgrádi szavazással egyidejűleg kellene lebonyolítani. Ismertette, hogy március 16-a az utolsó időpont, amikorra a törvény szerint ki kell írni a fővárosi szavazást. A belgrádi választásokkal kapcsolatban csak egyetlen polgármesterjelölt neve biztos, Dragan Dilast a Demokrata Párt jelöli. A haladók eddig még nem ismertették jelöltjüket, ahogyan azt a Szerbiai Szocialista Párt sem tette meg. Ugyanakkor nem hivatalos információk szerint, a szocialisták a belgrádi városi bizottság elnökét Aleksandar Anticot jelölik a posztra.

Dacic nem támogatja az előrehozott választást                                                                  

Ivica Dacic miniszterelnök Nikolic mondataira a következőképpen reagált: ”Nem így beszélt, amikor a kormányt alakítottuk, ennél fogva nem is szeretném kommentálni.” Dacic véleménye szerint az esetleges választási kampány idejére fel kellene függeszteni bizonyos ügyeket, mint például a Pristinával folytatott tárgyalásokat is. Ez pedig nem tenne jót Szerbiának, hiszen január 21-én esedékes lesz az első a kormányközi konferencia az EU-val Brüsszelben. Aleksandar Vucic miniszterelnök-helyettes az előrehozott választásokkal kapcsolatban azt ígérte, hogy január 25-ig döntenek a kérdésben. A szerb médiában egyre többen találgatják, hogy a Szerb Szocialista Párt (SPS) koalíciós partnere a Szerb Haladó Párt (SNS) esetleg ki fog lépni a kormányból, és támogatni fogja az előrehozott választásokat. Mivel jelen pillanatban Vucic a legnépszerűbb politikus, így lehetséges, hogy választások után az SNS venné át az ország irányítását. Előzetes becslések szerint, jelen helyzetben a rendkívüli választásokon a Szerb Haladó Párt mintegy 180 képviselői helyet szerezne a parlamentben.

Nagy Orsolya

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »