A nap szemfényvesztését Putyinnak köszönhetjük

Általános meglepetésre Putyin elnök bejelentette: megkegyelmez Mihail Hodorkovszkijnak, akinek tízéves börtönbüntetéséből már csak hónapok vannak hátra. Az ok állítólag az, hogy beteg Hodorkovszkij anyukája. Napi összefoglalónkban ezen kívül megismerhetik Ausztria ifjúkonzi külügyminiszterét, akinek még a jogi egyetemet sem sikerült befejeznie, olvashat az amerikai hajléktalanokról és a ma kezdődött EU-csúcsról is.

Kegyelmet kaphat Hodorkovszkij – csak minek?

Vlagyimir Putyin ma négyórás, hagyományos évvégi sajtótájékoztatót tartott, több mint 1300 résztvevő előtt válaszolva a kérdésekre. A legérdekesebb bejelentés egyértelműen az volt, hogy az elnök amnesztiát akar adni a 2003 óta börtönben lévő egykori Jukosz-vezérnek, Mihail Hodorkovszkijnak. A döntés mindenkit váratlanul ért, hiszen a börtönben lévő egykori milliárdos többször is kijelentette: nem fog könnyítést kérni, hiszen ezzel beismerné bűnösségét. A RIA Novosztyinak nyilatkozva Hodorkovszkij ügyvédei is meglepődésüknek adtak hangot, mert tudomásuk szerint védencük soha nem akart kegyelmet kérni Putyintól, noha mások többször is megpróbálkoztak ezzel.

A hivatalos indoklás szerint azért kerülhet szabadlábra most Hodorkovszkij, mert egyrészt büntetésének nagyobb része már letelt, valamint édesanyja is beteg. Ez utóbbi kitétel azért különösen érdekes, mert a Hodorkovszkij perében szintén érintett Vaszililj Alekszanyant akkor sem engedték házi őrizetbe, amikor világossá vált, hogy tüdőgyulladása és az AIDS-e miatt kialakult fertőzésesei, valamint a testén elhatalmasodó rák miatt talán az eljárás végét sem fogja megélni. Végül ötvenmillió rubeles óvadék ellenében kerülhetett szabadlábra, de 2011-ben a szövődmények miatt meghalt.

A helyzetet még bonyolíthatja, hogy Hodorkovszkij ellenében újabb vádak összeállításán dolgozik az orosz ügyészség. Egy erre vonatkozó kérdésre Putyin erre azt mondta, nem akar válaszolni, hiszen ez az ügy nem tartozik rá. A mindenkori orosz kormányt sokat és sokan kritizálták Hodorkovszkij bebörtönzése miatt, aki egykor Oroszország legerősebb és leggazdagabb oligarchája volt. Sokak szerint vesztét az okozhatta, hogy nyugati tőkét akart bevonni a Jukoszba, illetve egyre aktívabb lett politikai téren is, és egyre több civil szervezetet és ellenzéki csoportot kezdett finanszírozni. Végül különböző gazdasági bűncselekmények miatt kétszer ítélték el. Ha nem kapott volna kegyelmet, akkor kevesebb mint egy év múlva, 2014. augusztusában szabadult volna Karéliában lévő börtönéből. Egy nemrég megjelent interjúban Hodorkovszkij egyébként úgy nyilatkozott: sem az üzletbe, sem a politikába nem kíván visszatérni, inkább a civil társadalom erősítésével kíván foglalkozni. Nagy kérdés persze, hogy abban az országban, ahol a külföldi pénzeket elfogadó civil szervezeteket kémeknek nyilvánítják és betiltják, mennyire jelent ez a munka életbiztosítást.

Az oligarcha mellett egyébként szabadlábra kerülhet a Pussy Riot zenekar két tagja is.

Közös védelempolitika a mai EU-csúcson

Az Európai Unió öt év után először foglalkozik a legmagasabb szinten közös biztonság- és védelempolitikája megerősítésével a december 19-20-i brüsszeli csúcson. Bár komoly áttörésre vagy meglepetésre nemigen lehet számítani, a friss német nagykoalíció és a francia elnök új terve mégis megfűszerezheti a találkozót.

A december 19-20-ai brüsszeli uniós csúcson hosszú idő után először tárgyalnak a tagállamok állam- és kormányfői az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájáról (CSDP). Immár öt éve, hogy 2008-ban az akkori soros francia elnökség alatt az Európai Tanács napirendjén szerepelt a téma.

A kérdés időszerűségét mutatja, hogy a legnagyobb európai haditechnikai és repülőgépgyártó vállalatcsoport, az EADS éppen tíz nappal a csúcstalálkozó kezdete előtt jelentett be egy ötszázalékos, 5800 fős létszámleépítést. 

Ismerje meg a 27 éves külügyminisztert!

A német mellett megalakult az osztrák nagykoalíció is, melynek főbb tagjai már igen régóta ismert arcok az osztrák politikai életben. Egy minisztert kivéve. Ő Sebastian Kurz, a 27 éves néppárti politikus, aki Ausztria történetének legfiatalabb külügyminiszterévé neveztek ki. Ennyi idősen Kissinger még az egyetemi évei végén járt, Metternich pedig csak 30 évesen lett berlini nagykövet. Mindenképpen szokatlan a bécsi döntés.

Ez aztán a karrier! Sebastian Kurz 16 évesen kopogtatott Bécs 12. kerületének (Meidling) ÖVP-irodájának ajtaján, 11 évvel később pedig már meghódította a Minoritenplatz-on található külügyminisztériumot. A fiatal néppárti politikus korábban az integrációért felelős államtitkár volt, az elkövetkezendő években pedig a Michael Spindeleggertől megörökölt külügyi- és integrációs minisztériumot fogja irányítani. Bár egy gyorstalpaló tanfolyam a Diplomatische Akademie-n még elképzelhető.

Egyre több az amerikai hajléktalan

Egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatás szerint idén nőtt a hajléktalanok és a szegénységben élők száma az Egyesült Államokban – írja a Los Angeles Times.

Az amerikai gazdaság több szempontból is kedvező évet zárhat idén: a tőzsdei mutatók a válság előtti szintet érik el, a munkanélküliségi ráta pedig a legalacsonyabb az elmúlt években. Azonban a társadalom szélére került emberek ebből mit sem éreznek. Egy huszonöt várost vizsgáló felmérés azt mutatta ki, hogy idén 3 százalékkal nőtt a hajléktalanok száma, és úgy becsülik, hogy nem fog sokat javulni a helyzet 2014-ben sem.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »