Az EU cserbenhagyta a menekülteket

Az Európai Unió mindössze 12 000 menekült számára biztosított letelepedési lehetőséget. Az Amnesty International főtitkára, Salil Shetty elítélte az európai vezetőket a szíriai konfliktus áldozatainak nyújtott segítség csekélysége miatt.

Az Amnesty International elítéli az európai vezetőket, amiért a közösség tagállamai a Szíriából menekülő 2,3 millió menekültnek csupán fél százalékát fogadták be. Több ország, köztük Olaszország és az Egyesült Királyság is megtagadta a letelepedést a szíriai menekültektől – számolt be a BBC.

Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára így nyilatkozott: „Az EU szánalmasan megbukott abban a szerepében, hogy azok számára, akik életükön kívül mindent elveszítettek, biztonságos menedék legyen. Az itt letelepedők száma igazán siralmas. Az európai vezetőknek szégyenkezniük kell ezért!”

Az Európai Unió a Szíriához legközelebb fekvő biztonságos terület. Ráadásul az utóbbi időben Európa növelte politikai befolyását a Közel-Kelet térségében is, ennek ellenére a tagállamok mégis elzárkóztak a segítségnyújtástól, korábbi ígéreteik ellenére.

Tíz uniós tagország vállalta menekültek ellátását, vagy nyújtott humanitárius támogatást a szíriai polgárháborúban. Ezek közül Németország volt a legnagyvonalúbb, az összes Európába érkező menekült nyolcvan százalékának befogadásával. Franciaország ötszáz és a súlyos belpolitikai problémákkal küzdő Spanyolország pedig harminc szíriai számára biztosított lehetőséget a békés életre.

Szenczi András

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »