Aggódó hangok a tengeren túlról hazánk politikai helyzetéért

Benjamin Cardin amerikai demokrata párti szenátor, az amerikai Helsinki Bizottság elnöke ismét a magyarországi politikai helyzet miatti aggodalmát taglalta az Egyesült Államok szenátusának.

Cardin beszámolójában – amelynek leiratát az amerikai törvényhozás a hét végén tette közzé honlapján – a demokratikus jogrendet félti, a bíróságok függetlenségét, a sajtó és a vallásgyakorlás szabadságát, de aggódik a revizionista és szélsőséges eszmék erősödése miatt is.

Emlékeztetett arra, hogy a Helsinki Bizottság tavasszal foglalkozott a magyarországi helyzettel, szerinte a „fejlemények továbbra is aggasztóak”.

A szenátor szerint bár a magyar egyházügyi törvényt a parlament megváltoztatta azután, hogy egyes részeit az Alkotmánybíróság megsemmisítette, az továbbra is diszkriminatív és felruházza a parlamentet, hogy a képviselők kétharmadának szavazatával eldönthesse: mi egyház, és mi nem.

Továbbra is tisztelet övezi Horthy Miklós kormányzót, valamint más antiszemita személyeket, mint például Nyírő József írót – állította.

A szenátor úgy véli, hogy noha vannak sokan, akik szerint az igazi problémát a szélsőséges ellenzéki párt, a Jobbik okozza, nem pedig a kormánypárt, úgy tűnik, hogy a Fidesz egyes tagjai hozzájárulnak az intolerancia növekedéséhez.

Cardint aggasztja, hogy a médiatanács „pénzbüntetéssel fenyegette meg” az ATV-t, ha ismét szélsőségesnek minősíti a Jobbikot.

Ha az ember csak bíróság általi büntetés terhe mellett beszélhet arról, hogy mi szélsőséges vagy antiszemita Magyarországon, akkor milyen eszközökkel küzdhet a szélsőségesség és az antiszemitizmus ellen? – tette fel a kérdést. Ez a döntés a Jobbikot védi a kritikai vitától a jövő évi választások előtti időszakban – állította Benjamin Cardin demokrata párti szenátor.

Idén márciusban az amerikai Helsinki Bizottság tartott egy meghallgatást a washingtoni kongresszusban Magyarországról. Akkor Benjamin Cardin azt mondta: Magyarország nagyra becsült tagja a NATO-nak, de a magyar demokrácia által befutott pálya és a szélsőségesek megerősödése aggodalmat kelt benne. A számára aggasztó jelenségek között említette az új magyar alkotmány és számos törvény elfogadásának gyorsaságát, ebben az átláthatóság és a széleskörű demokratikus részvétel hiányát, valamint azt, hogy Magyarország etnikai alapon ad állampolgárságot a szomszédos országokban élő magyaroknak.   

Idén január30-án Washingtonban tárgyalt a szenátorral Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, aki egyebek mellett arról tájékoztatta Benjamin Cardint, a magyar kormány elkötelezett amellett, hogy Magyarországon a származása miatt senkit se érhessen hátrány. Egyben felajánlotta a szenátornak, hogy ha lesznek kérdései a magyar kormány intézkedéseivel kapcsolatban, bármikor kérhet információt, „nehogy információhiányból adódóan esetleg nem kiegyensúlyozott, vagy a tényeknek nem megfelelő véleményt alkosson”.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »