Udmurtföldi újságíró kapta az idei Szaharov-díjat

Julija Szuncova udmurtföldi újságíró kapta az idén a Szaharov-díjat a gyermekek elleni erőszakról szóló cikksorozatáért.

A 25 éves Szuncova a legfiatalabb díjazott, aki az újságírói tevékenységéért adományozott elismerést vasárnap vehette át az Orosz Újságíró Szövetség moszkvai székházában. A Moszkvától több mint ezer kilométerre északkeletre lévő Izsevszk város Gyeny (Nap) című lapjának munkatársa januárban arról írt, hogy az orvosok hanyagsága miatt meghalt egy nevelőotthoni kislány. A cikk alapján büntetőeljárást indítottak az otthon orvosa ellen, akire felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki. 

Az újságírói tevékenységért járó Szaharov-díj átadását az idén már 13. alkalommal, és hagyományosan a szakmai feladatuk teljesítése közben életüket vesztett újságírók emléknapján rendezték meg. 

Az 1975-ben béke Nobel-díjjal kitüntetett Andrej Szaharov fizikusról, néhai szovjet ellenzékiről elnevezett újságírói díjat Peter Vins amerikai üzletember, jogvédő alapította. Vins apja amerikai misszionárius volt, akit a sztálini represszió idején kivégeztek a Szovjetunióban. Az idős amerikai üzletember maga is ült börtönben a szovjet időszakban ellenzéki tevékenysége miatt.

A Szaharov-díjat orosz sajtóban publikáló oroszországi újságíróknak ítélik oda. Az idei jelöltek között több regionális lap munkatársa volt és kevesebb fővárosi újságíró. Peter Vins szerint egy kisebb oroszországi városban sokkal kockázatosabb megírni az igazságot, mint Moszkvában és Szentpéterváron.

Az elismerést még életében, 2002-ben megkapta Anna Politkovszkaja is. A Novaja Gazeta 2006-ban meggyilkolt újságírója a csecsenföldi háborúban elkövetett jogsértések ellen emelte fel szavát, valamint élesen bírálta Vlagyimir Putyint és az általa irányított hatalmi gépezetet.   

Andrej Szaharovról az Európai Parlament (EP)az 1988-ban alapított emberi jogi kitüntetést nevezte el. Az idén ezt a lányok és nők oktatáshoz való jogáért kiálló, tálib merénylők által súlyosan megsebesített 16 éves pakisztáni Malala Juszufzai kapta.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »