Elkészült Merkel újabb minisztertablója

Miután az SPD-tagság szombaton nagy többséggel áldását adta a koalíciós megállapodásra, végre elkezdhettek forogni a kerekek, amire Merkel már oly régóta várt. A szocdemek örömhíre után rövidesen ki is derültek az új miniszterek nevei: vannak visszatérők, fel-lebukók, illetve újonnan beszállók.

Széles mosolyokat küldtek a szocdem vezetők a kameráknak a szombati tagsági szavazás után. Volt is ok az örömre, az SPD-tagok igen meggyőző többséggel, 76 százalékkal szavazták meg a nagykoalíciós szerződést. Sigmar Gabriel és a többiek így nyugodt szívvel írhatják alá hétfőn Merkellel azt a megállapodást, aminek pontjairól lényegében már korábban megállapodtak. Jövő héttől így jöhet a négyötödös kormánypárti parlament, Angela Merkel harmadik beiktatási ceremóniája, valamint az új miniszterek igénybe vehetik régi-új minisztériumukat.

„Már várom az együttműködést a kollégákkal”- mondta el Angela Merkel vasárnap a karácsonyi pompába öltöztetett berlini CDU-székházban. Hosszú három hónap volt ez a választásokat követően a kancellárasszonynak, rengeteg huza-vonával és fájó kompromisszummal, viszont úgy tűnik, minden tégla a helyére került, és végre lehet kormányozni. A német sajtó Merkel győzelmeként is ünnepli a hétvégi áttörést, ám a valóság ezzel szemben az, hogy a kereszténydemokratáknak csupán öt képviselőn múlott az abszolút többség. Az áhított egyedüli kormányzás helyett kénytelenek voltak belemenni egy koalíciós szerződésbe (SPD-szájíz szerint), illetve jó néhány stratégiai minisztériumról lemondani jövőbeli szövetségesük javára. De a kompromisszumok kancellárjaként ismert Merkelnek ez már mondhatni bevett gyakorlat.

A CDU háza táján nincsen sok új arc. Wolfgang Schäuble ismét visszatérhet a pénzügyek élére, bár már a tárgyalások elején is tiszta sor volt, hogy Merkelék nem engedik át a pénzügyminisztériumot a szocdemeknek. Thomas de Maziére a védelmi minisztériumtól a belügybe igazolt át, Merkel így az egykori CSU-s Hans-Peter Friedrich helyett egy hűséges pártkatonát ültetett a belügyminisztériumba. De Maziére helyét az egykori családügyi miniszter, Urusla von der Leyen veszi át. A hétgyerekes von der Leyen (akit sokan már Merkel lehetséges utódaként emlegetnek) lesz az első nő a Szövetségi Köztársaság történetében, aki a védelmi tárcát fogja vezetni. Az ex-főtitkár Hermann Gröhének is újabb bejegyzéssel bővülhet önéletrajza, ugyanis a jövőben az egészségügyi minisztériumot fogja vezetni. Johanna Wanka maradt a helyén mint oktatási,- és kutatási miniszter, az egykori környezetvédelmi minisztert, Peter Altmaiert pedig a Kancellári Hivatal ügyeinek irányításával bízták meg.

A CDU kistestvérével folytatva az elemzést kijelenthetjük, hogy a bajorok igazán jelentéktelen minisztériumokat kaptak meg, figyelembe véve az előző érában betöltött posztokat. A már említett Hans-Peter Friedrichet (talán az NSA-s fiaskó hatására?) lefokozták, és az agráriumba száműzték. Horst Seehofer megbízható embere, Alexander Dobrindt is tárcát kapott, ő lesz a közlekedési,- és digitális infrastruktúráért felelős miniszter. Az új „internetminiszterre” máris rászálltak a német lapok, és Dobrindt szakmabeli kompetenciáit feszegetve megtudtuk, hogy a bajor miniszter – állítólag saját bevallása szerint – alig ért valamit a digitális világhoz, és még csak Twitter-fiókja sincs. A bajor gólkirállyal névrokon Gerd Müller pedig a gazdasági együttműködésért lesz felelős.

Az SPD igazi gazdasági hatalmat fog képviselni miniszteriális szinten. A koalíciós tárgyalássorozat idején még arról szólt a fáma, hogy az SPD hajlandó lenne az egyébként tradicionálisan a kisebbik koalíciós partnernek kijáró külügyi tárcát feláldozni, ha cserébe megkapja a kibővített hatáskörökkel bíró gazdasági minisztériumot, valamint a szociális munkaügyi minisztériumot. A hétvégi koalíciós pókér végeztével kiderült, az SPD mindhárom posztot megkapta.

Frank-Walter Steinmeier 2005 után ismét igénybe veheti a Werderscher Markt 1-ben található külügyminisztériumot, így egy tapasztalt vezető fogja közvetíteni Berlin hangját külföldön. Sigmar Gabriel kancellárhelyettesi pozíciója mellett megkapta a korábban lényegében kompetenciák nélkül bíró gazdasági minisztériumot, viszont az újraosztott lapok után az energiapolitika és egy csomó infrastrukturális fejlesztésért is majd az SPD pártelnöke fog felelni. Ahogy az várható volt, az SPD énekesmadara arathatja le pártja babérjait a minimálbérért és a nyugdíjkedvezményekért, ugyanis Andrea Nahles fogja vezetni a szociális és munkaügyi minisztériumot.

Három új beszálló jött még a szocdemektől, Manuela Schwesig (a kormány legfiatalabb tagja), aki a családi tárcáért lesz felelős, Heiko Maas igazságügyi,- és fogyasztóvédelmi, valamint Barbara Hendricks környezetvédelmi miniszter érkezett Merkel harmadik kormányába.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek