A tüntetők „megtiltották” az ukrán elnöknek, hogy bármit aláírjon Moszkvában

Az EU-párti tüntetők határozatot fogadtak el a vasárnapi kijevi nagygyűlésen, amelyben megtiltották Viktor Janukovics elnöknek, hogy „az ukrán nép nevében” bármit is aláírjon Vlagyimir Putyin orosz államfővel jövő keddre tervezett moszkvai találkozóján.

Mikola Azarov miniszterelnök a napokban közölte, hogy az ukrán elnök megállapodást készül aláírni Moszkvában a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban meglévő „ellentmondások feloldására”.

A Függetlenség terén tüntetők határozatukban megerősítették az európai uniós integráció iránti elkötelezettségüket, továbbá moratóriumot hirdettek a Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámszövetséghez való ukrán csatlakozásra.

Egy másik jóváhagyott határozatban a politikai fogvatartottak, köztük elsősorban Julija Timosenko volt kormányfő szabadon bocsátását követelik.

Közben Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt elnökének felszólalása alatt kisebb dulakodást provokáltak ki a tüntetők közé vegyült „tyituskók”, azaz a hatalom által erőszak szítására felbérelt sportolók. Klicsko a színpadról lekiáltott: „Várjatok, mindjárt odamegyek!”. Az agresszíven viselkedő provokátorokat azonban sikerült a tüntetők önkénteseinek rövid idő alatt megfékezni.

Helyi médiajelentések arról adtak hírt, hogy Azarov hétfő reggelre rendkívüli értekezletre hívta össze a kormányzó Régiók Pártjának parlamenti képviselőit és a kabinet tagjait. Egy neve elhallgatását kérő forrás arról tájékoztatta a censor.net ukrán hírportált, hogy a miniszterelnök igyekszik megakadályozni, hogy széthulljon a Régiók Pártjának frakciója, és menesszék kormányát. A forrás szerint a kormánypárti képviselőcsoport legalább száz tagja kész lenne a kormány menesztésére szavazni.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »