Tovább teszteli szomszédait Kína

Kiállt szövetségesei mellett Joe Biden amerikai alelnök ma befejeződött kelet-ázsiai körútján. Miután Barack Obama a kormányzati leállás miatt le kellett mondja a térségbeli látogatását, most a rutinos külpolitikusnak számító alelnök pótolta a hiányt. Biden Japán és Dél-Korea között is közvetített, hiszen az USA két hagyományos szövetségese komoly kihívást kapott Kínától az új légvédelmi zóna létrehozásával. Emellett elbúcsúztatjuk Nelson Mandelát, írunk a közép-afrikai válságról, és a jemeni terrortámadásról is. Napi összefoglalónk következik.

Ázsiában nyugtatja Amerika szövetségeseit Joe Biden

Az Egyesült Államok nem ismeri el a Kína által önkényesen kijelölt légvédelmi azonosítási zónát (ADIZ), egyben szorosabb együttműködést sürget Japán és Dél-Korea között. Ezek voltak Joe Biden amerikai alelnök ma véget ért ázsiai körútjának legfontosabb tételmondatai. A veterán külpolitikus azért érkezett a térségbe, hogy egyrészt nyomatékot adjon az USA térségbeli elkötelezettségének, másrészt az ő látogatása kívánta pótolni Barack Obama elnök októberben, a kormányzati leállás miatt elmaradt ázsiai túráját.

Az alelnök több kérdésben is határozottan nyilatkozott Washington érdekeiről. Először is szorosabb együttműködésre szólította fel Japánt és Dél-Koreát, különösen annak fényében, hogy Kína újabban ismét proaktívan teszteli a két távol-keleti demokrácia tűréshatárát, többek között a Szenkaku/Tiaojü-szigetek, illetve egy Dél-Korea által magának követelt tengeri szikla feletti légvédelmi zóna létrehozásával. Peking érvelése szerint ez a légtér az ő érdekeltségébe tartozik, ezért minden olyan gépnek, ami ezen keresztülrepül repülési tervet kell leadnia, amit a kínai hatóságoknak jóvá kell hagynia. Japánt és az Egyesült Államokat a zóna persze nem igazán érdekli: a héten több amerikai nehézbombázó repült át a kérdéses terület felett, Japánba pedig felderítő repülőket csoportosított át az amerikai légierő. A kínai-amerikai kardméregetés a térségben nem számít újdonságnak, a legutolsó súlyos incidens például 2001-ben történt, amikor a Dél-Kínai tenger felett összeütközött az amerikaiak egyik EP-3E Aries típusú felderítője egy, az elfogására felemelt kínai vadászgéppel. A kínai pilóta akkor életét veszítette, az amerikai gép Hainan szigetén hajtott végre kényszerleszállást, a személyzetét pedig őrizetbe vették. Akkor hosszas diplomáciai vita után sikerült csak rendezni a helyzetet.

Dél-Korea és Japán legújabban ismét a II. világháborús sérelmek miatt haragudott meg egymásra, Sindzó Abe japán miniszterelnök nyilatkozatai – legalábbis Pak Gjunhe koreai elnök szerint – kisebbíteni akarják Japán felelősségét a világégés során elkövetett rémtettekért. Bidennek Pak elnök asszony Szöulban erre csak annyit válaszolt: Japánnak őszinte lépéseket kell tennie, és ahelyett, hogy a háborús időket dicsőíti, inkább megbánást kellene tanúsítania.

Elhunyt Nelson Mandela

Gyászol a világ és Dél-Afrika. Tegnap késő este elhunyt a Dél-Afrikai Köztársaság első fekete elnöke és az apartheid-ellenes mozgalom legendás élharcosa, Nelson Mandela.

A gyászhírt Jacob Zuma, az ország jelenlegi elnöke jelentette be. Mandela az utóbbi időben súlyos tüdőbetegséggel küzdött, három hónap kórházi ellátást követően pedig otthon ápolták a 95 éves államférfit.

 „Nemzetünk egy kiváló fiát vesztette el. Ami Nelson Mandelát naggyá tette, pontosan az tette őt emberré is. Azt találtuk meg benne, amit magunkban kerestünk.

Dél-afrikai honfitársaim, Mandela összekovácsolt bennünket és mi ezzel az összetartozással tiszteljük meg emlékét.” – mondta beszédében Jacob Zuma.

Áll a bál Közép-Afrikában

Bekövetkezett az, amitől a márciusi puccs óta mindenki tartott: elszabadult az erőszak a Közép-afrikai Köztársaságban, az áldozatok száma folyamatosan nő. Az ENSZ is aktivizálta magát, a Biztonsági Tanács jóváhagyta az Afrikai Unió és Franciaország intervencióját.

Heves harcok törtek ki csütörtökön Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában. Amárciusi puccsal a hatalomból eltávolított François Bozizéhez hű fegyveresek a reggeli óráktól kezdve több stratégiai jelentőségű célpontot is támadás alá vontak a város különböző pontjain. Az erőszak áldozatainak pontos száma még nem ismert, de jelentések szerint legalább százan vesztették már életüket a harcok következtében. Helyi beszámolók szerint a kórházak megteltek sérültekkel, az orvosi személyzet embertelen körülmények között, gyakran elektromos áram nélkül próbál meg megtenni minden tőlük telhetőt az áldozatok ellátása érdekében.

Öngyilkos merénylet Jemenben

Csütörtökön Jemen fővárosában, Szanaában egyenruhát viselő fegyveresek támadták meg a Védelmi Minisztérium épületeit. A támadásban legkevesebb ötvenketten életüket vesztették, illetve százhatvanketten megsebesültek – számolt be a BBC.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »