Európai műhold lesz a Föld őrszeme

Fellövésre készen áll a Föld első „megfigyelő” műholdja, amelynek célja a bolygó „egészségének” és biztonságának figyelése lesz. A műholdat Rómában fejlesztették ki, és várhatóan Olaszországban lesz a négyből az egyik állomás, amely összegyűjti majd a róla érkező adatokat.

Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) közös elképzelése alapján kifejlesztett Sentinel 1A műhold, amely a Sentinel műhold-együttes első darabja, kilövésre készen áll. A Föld megfigyelését célul kitűző Kopernikusz Program keretében a műholdat Rómában, a francia-olasz tulajdonú Thales Alenia Space cég által vezetett ipari konzorcium építette. A program célja, hogy a Föld „egészségi állapotát”, valamint a tengerpartok és a környezet állapotát figyelje. A misszió révén figyelemmel lehet majd kísérni többek között az Északi-sark jégtakarójának kiterjedését, a tengeri környezetet – beleértve az olajszennyezéseket –, és meg lehet figyelni a bolygó felszínét a földmozgásból eredő kockázatok azonosítása érdekében.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar-és vállalkozáspolitikáért felelős biztos úgy nyilatkozott, hogy „a becslések szerint a Kopernikusz program 2030-ig 30 milliárd euró hozzáadott értéket teremt.” Véleménye szerint „megnyitja majd az utat a közlekedés, energetikai infrastruktúra, a megújuló energiaforrások, a mezőgazdaság, a polgári védelem és a migrációs áramlások területéhez kapcsolódó innovatív alkalmazások előtt”. Elisio Prette, a Thales Alenia Space Italia elnöke szerint a Kopernikusz Program azt mutatja, hogy Olaszország az űrkutatásban Európa élvonalába tartozik. A Telespazio, a római székhelyű, űrszolgáltatásokkal foglalkozó multinacionális cég révén az olasz iparnak várhatóan az „őrszemek” által küldött adatok földi begyűjtésére létesített négy állomás egyikében is jelentős szerepe lesz.

A Kopernikusz Program keretében öt Sentinelt terveznek fellőni. Ezek közül az első három két pár műholdat visz majd fel, míg az utolsó kettő más meteorológiai műholdakat szállít. A Sentinel 1A fellövését 2014 tavaszára tervezik, és azt ígérik, hogy a műholdon lévő radar garantálni tudja majd a Föld teljes lefedettségét és az adatokhoz való folyamatos hozzáférést. A radarral még a felhőkön keresztül és éjszaka is lehet majd képeket készíteni.

Török Orsolya

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »