Hosszú út előtt áll Skócia

2016. március 24-én függetlenné válhat Skócia az Egyesült Királyságtól, amennyiben így döntenek a skótok a jövőre tervezett népszavazáson.

Alex Salmond, a skót kormány feje a napokban hozta nyilvánosságra a „Skócia Jövője” című kiadványt, mely egy több száz oldalas tervezet konkrét intézkedési tervekkel. Az ún. Fehér Könyv több gazdasági és politikai kérdést is részletesen taglal, úgy mint az adók és nyugdíjak kérdése, a pénznem (mely a font maradna), a hírközlés (a BBC Scotland-et 2017-től egy skót műsorszóróval váltaná fel) és a brit atomfegyverek eltávolítása is.

A referendumot jövő szeptemberben tartják majd, ahol a választóknak arra a kérdésre kell felelniük, akarják-e, hogy Skócia független állam legyen. Ha megszavazzák az Egyesült Királyságtól való elszakadást, akkor az ország 2016. március 24-én függetlenné válhat, miután egy nappal korábban feloszlik a jelenlegi Skót Parlament. A dátum megválasztása szándékos, hiszen ezen a napon lépett az angol trónra VI. Jakab.

Egy születő állam dilemmái

Az esetleges függetlenség teljesen új helyzetet teremtene a Brit-szigeteken. Az Egyesült Királyság pártpolitikai viszonyaira is hatással lenne Skócia kiválása, hiszen így a Munkáspárt elvesztené szavazói bázisának tekintélyes részét – 1964-ben és 1974-ben a skót voksok segítségével került a párt kormányra. A közigazgatási határok megváltozása szintén a konzervatívoknak kedvezhet – írja a BBC.

A függetlenségi tervezet nagy hangsúlyt fektet a lehetséges skót állam jóléti szolgáltatásaira: a gyerekvállalás támogatását, oktatást, és egy új, igazságosabb adórendszert ígérnek. Alex Salmond szerint az átlagos skót polgár 600 fonttal többet takaríthatna meg a különválással. Kritikusok viszont az ellenkezőjét állítják. A brit kincstár elemzése szerint fejenként ezer font többletadó terhelné a lakosságot. Az Egyesült Királyságban maradás melletti kampány vezetője, Alistair Darling szerint az államadósság, a valuta, a védelem, a jóléti kiadások és a nyugdíjak problémájára nem született megoldás: „ritkán nyújt ennyi szó ilyen kevés választ.”

Az ország EU és NATO csatlakozása is több kérdést vet fel. Bár az Európai Unióba kérnie kell a felvételét, a kritériumok teljesítése nem okoz majd különösebb gondot Skóciának. A NATO-tagság kérdése szorosan összefügg a jelenleg Skócia területén tárolt nukleáris fegyverek helyzetével. A függetlenségi tervezet szerint ezeket a fegyvereket eltávolítanák az ország területéről, azonban kritikusok véleménye szerint ez szembemenne bizonyos NATO-kötelezettségekkel.

Úgy tűnik, a viták tehát továbbra is folynak, és azok a népszavazás közeledtével egyre hevesebbé válnak. Mindkét tábor igyekszik a bizonytalanok közel egymilliós táborát megnyerni, hiszen a választás előreláthatólag szoros lesz.

Simon Ádám

Friss hírek