Lengyel külügyminiszer: konzultációk lesznek Vilniusban Ukrajnáról

Kevéssé valószínű, hogy a vilniusi csúcstalálkozón sor kerül az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodás aláírására, minden jel szerint inkább állam- és kormányfői szintű konzultációk lesznek Ukrajna ügyében – jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter egy csütörtöki lapinterjúban.

Julija Timosenko ellenzéki vezető pár napja Viktor Janukovics ukrán államfőhöz intézett levelében felajánlotta, hogy kész továbbra is börtönben maradni, ha az elnök cserébe aláírja a megállapodást. Ez esetben – írta Timosenko – ő arra fogja kérni az uniós vezetőket, hogy álljanak el egyik fő követelésüktől, az ő elengedésétől, és feltételek nélkül írják alá a dokumentumot. Ez eléggé meggyőző érv, amint a Kijev és más ukrán városok utcáin az EU-társulás mellett tüntető tömegek hangja is – állapította meg Sikorski a Rzeczpospolita című napilapnak nyilatkozva, hozzátéve, hogy egy pozitív döntés nagyon fontos gesztus lenne Ukrajna irányában.

Sikorski szerint az EU csak korlátozott mértékben nyújthat makrogazdasági segítséget egy adott országnak. Az uniós pénzek arra valók, hogy segítsenek az ukrán intézményeknek alkalmazkodni az európai joghoz. A makrogazdasági támogatást más intézmények adják, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap. Az utóbbi figyelembe veszi Ukrajna sajátosságait: a lakossági gázáremelést öt év távlatában képzeli el, a legszegényebb társadalmi rétegek számára nyújtandó védőpajzs bevezetésével egyidejűleg, de a segítség feltétele a reformok bevezetése.

Ukrajna nem az egyetlen ország, amely megkapta a kölcsön első részletét, és nem teljesíti a második részlet kifizetéséhez szükséges feltételeket – mondta Sikorski. Hasonló helyzetben van Pakisztán is, amely szintén politikai érvekre hivatkozik. Ukrajnának inkább Moldováról kellene példát vennie, amely nem alkudozik, bevezeti a kívánt reformokat, és olyan mértékű uniós támogatáshoz jut egy főre számítva, mint a csatlakozás küszöbén álló országok. A vízumkötelezettség eltörlése tekintetében is jobban áll, mint Ukrajna. Az egyetlen sikeres társulási stratégia az európai jog bevált, sikeres mintáinak bevezetése – szögezte le Sikorski.

A lengyel külügyminiszter félreértésnek nevezte azt a véleményt, hogy Kijevet bárki az Oroszország és az EU közötti választásra kényszerítené. Szerinte éppen fordítva áll a dolog. Lengyelország az EU-csatlakozása után megtöbbszörözte kereskedelmi forgalmát Oroszországgal. A társulási megállapodásnak – és ami ezzel jár, az ukrán termékek minőségi növekedésének – köszönhetően Ukrajna exportkínálata az orosz piacon is vonzóbbá válik.

A megállapodás aláírásának elmaradása sem kérdőjelezné meg azonban a keleti partnerségi program értelmét, amely a lengyel külpolitika egyik prioritása – hangsúlyozta Sikorski. Vilniusban ott lesz egész Európa. Minden valószínűség szerint jelen lesz Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, David Cameron brit kormányfő. Mindez a keleti partnerségi programnak köszönhető. Sikorski utalt a különösen Franciaország által szorgalmazott Földközi-tengeri Unióra (a Földközi-tenger menti EU- és nem EU-országok együttműködésére) – amely mintául szolgált a keleti partnerségi program számára. A Földközi-tengeri Unióban részt vevő országok néhány év óta egyáltalán nem tartottak találkozót, miközben a Keleti Partnerség már a harmadik találkozóját tartja 2009 óta.

Oroszország fölényben van az EU-val szemben, ami az egységes vezetést, az Ukrajnával való földrajzi és kulturális közelséget és az irányított médiát illeti. De civilizációs és gazdasági vonzerő tekintetében az EU fölénye elvitathatatlan – állapította meg végezetül Radoslaw Sikorski.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »