Több tízezer gyermek hal meg naponta világszerte

A gyermekhalandóság és a mélyszegénységben élő gyermekek száma nagyjából a felére csökkent az elmúlt 20 évben, mégis még mindig 18 000 gyermek hal meg naponta az Unicef számításai szerint. A Világbank pedig 400 millió mélyszegénységben élő gyermekről beszél világszerte.

Tizennyolcezer öt év alatti gyermek hal meg minden egyes nap olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének – olvasható az Unicef jelentésében. A szervezet évek óta kampányol azért, hogy felhívja a figyelmet a leghátrányosabb helyzetű gyermekekre.

Az ENSZ 189 állama a Millenniumi Fejlesztési Célok (Millennium Development Goals – MDG) keretein belül még 2000-ben kötelezettséget vállalt arra, hogy a gyermekhalandóságot kétharmadával, a mélyszegénységet a felével csökkenti a világon 2015-ig.

Habár jelentős eredményeket sikerült elérni, a halálozási ráta még mindig magas, különösen Afrika és Ázsia egyes országaiban.

A gyermekhalandóság olyan feltételek hiányaira vezethető vissza, amelyek megléte egy átlagos európai számára természetesek: ezeknek a gyermekeknek nincs tiszta ivóvizük, nincs gyógyszerük, nincs mit enniük.

A tavalyi évben összesen 6,6 millió kisgyermek halt meg, közülük is – a Világélelmezési Program (World Food Program) adatai szerint – nagyjából 3,1 millió gyermek halálát okozta alultápláltság.

1990 és 2012 között 216 millió gyermek nem élte meg az ötéves kort, ez a szám több mint Brazília teljes lakossága, amely a negyedik legnépesebb állam a világon.

A legaggasztóbb a helyzet a szubszaharai Afrika országaiban, ahol átlagosan 1000 megszületett gyermekből 98 nem éli meg az ötéves kort. A szomorú dobogó második helyén Dél-Ázsia és Óceánia országai állnak. A tragikus sorsú gyermekek nagyjából fele Indiában, Nigériában, Kongóban, Pakisztánban és Kínában született. Előbbi két országban a legsúlyosabb a helyzet: három életét vesztett gyermekből egy ezen országok valamelyikében látta meg a napvilágot.

Több olyan régió van azonban, ahol sikerül legalább a felével vagy annál többel visszaszorítani a halálozások számát, s ennek köszönhetően globálisan nézve 47 százalékkal csökkent a gyermekhalandóság. Ha sikerül tartani az ütemet, akkor a Millenniumi célkitűzések Kelet- és Nyugat Ázsiában, Észak-Afrikában, Latin-Amerikában és a Karib-térségben teljesülhetnek, azonban a 2015-re tervezett kétharmados csökkentés célja még távolinak tűnik.

A Világbank egy októberi jelentése kiemelte: annak ellenére, hogy a mélyszegénységben élők száma – tehát azoké, akik kevesebb mint 1,25 dollárból (nagyjából 270 forintból) élnek naponta – csökkent, a gyermekek aránya még mindig kiugróan magas: 400 millió.

A Föld 35 legalacsonyabban jövedelmező országában, amelyből 26 afrikai, jelenleg 100 millióval többen élnek mélyszegénységben, mint 30 évvel ezelőtt – az ebbe a társadalmi csoportba született gyermekek a legveszélyeztetettebbek.

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy habár 23 év alatt a felére csökkent a gyermekhalandóság aránya, vagyis tavaly 17 ezer kisgyermekkel kevesebb halt meg naponta 1990-hez képest, ez még mindig több mint ahányan esélyt sem kapnak arra, hogy felnőjenek.

Magyar Aletta

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »