Kínai kormányfő: Románia Közép-Európa tigrise

Románia fontos pillére Kínának az Európai Unióval és Kelet-Közép-Európa országaival való együttműködésben – jelentette ki szerdán Li Ko-csiang kínai miniszterelnök. A távol-keleti ország kormányfője háromnapos romániai látogatásának záró mozzanataként a bukaresti parlamentben mondott mintegy félórás beszédet, amelyet a kormány tagjai is meghallgattak.

Li Ko-csiang kifejtette, hogy Kína mélyíteni akarja a politikai kapcsolatokat Romániával. A kereskedelmi kapcsolatok bővítése is szándékában áll, és növelni akarja a Romániából Kínába irányuló behozatalt – főként mezőgazdasági termékek révén -, hogy csökkenjen a két ország kereskedelmi mérlegének hiánya, amely román oldalon van. Tavaly ugyanis Románia 2,8 milliárd dollár értékben importált kínai termékeket, miközben a Kínába irányuló román export félmilliárd dollárnyi volt.

A kínai kormányfő kiemelte, hogy hivatalba lépése óta Románia az első kelet-közép-európai ország, amelyet felkeresett. Méltatta a román és a kínai nép hagyományos barátságát, Bukarestet pedig Kelet-Közép-Európa tigrisének nevezte, hangsúlyozva Románia jelentős gazdasági növekedési potenciálját.

Aláhúzta, hogy Kína és Románia is fejlődő országok, amelyeknek a gazdasága kiegészíti egymást, ezért széles együttműködési lehetőségekkel rendelkeznek. Li Ko-csiang megerősítette, Kína támogatja üzletembereit, hogy Romániába jöjjenek és ott ruházzanak be.

Maszol.ro / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »