Döntenek az adóemelésekről

Több helyi illeték- és adónem növekedhet jövő évtől, a székelyudvarhelyi önkormányzati szakbizottság által előterjesztett határozattervezet átlagban tíz százalékos növelést javasol. Az önkormányzati képviselő-testület csütörtökön dönt az online adófizetés bevezetéséről is.

A csütörtököi, tizenhat napirendi pont megvitatásáról szóló önkormányzati képviselő-testületi ülés két pontja is a helyi adókra és illetékekre vonatkozik: az egyik a különféle adók és illetékek mértékének kérdését taglalja, a másik az internetes adóátutalás bevezetését.

A jövő évi helyi adók és illetékek mértékének meghatározását tartalmazó határozattervezet több mint hetven oldalas, az önkormányzati szakbizottság ebben számos adó és illeték esetében növelést javasol, leggyakrabban tízszázalékos emelést. A jogi személyek által fizetendő ingatlanadót jövőtől csak az épületek és telkek ingatlanpiaci értékének függvényében igazítanák ki, a természetes személyek esetében viszont tíz százalékkal emelnék az épület- és telekadót, utóbbi a bel- és külterületekre egyaránt vonatkozik. A gépjármű-tulajdonosok számára jó hír, hogy a szakbizottsági határozattervezet nem javasol adóemelést a gépkocsik esetében, a tervezett illeték mindössze a nagy teherszállító járművek, valamint az utánfutók esetében magasabb a jelenleginél.

Amennyiben a tanácsosok rábólintanak, 2014-től tíz százalékkal drágul az építési, területrendezési munkálatok engedélyeinek kiváltása, a javaslatban meghatározott illeték az urbanisztikai engedély kiváltása, jóváhagyása és meghosszabbítása, valamint a földmunkák, fúrási és épületbontási engedélyek esetében is magasabb a jelenleginél, akárcsak a közművesítési munkálatok – szerelések, csatlakozási munkálatok – során kiváltandó engedélyek esetében. Szintén tízszázalékos az illetékfizetés-emelési javaslat a működési engedélyek, az egészségügyi működési engedélyek, a termelői engedélyek és a közélelmezési tevékenységek engedélyeinek kiváltása esetében. A közterületen történő reklámozás, hirdetés és plakátolás engedélyeztetési díjai is tíz százalékkal növekedhetnek jövő évtől, derül ki a 2014-es adók mértékére vonatkozó határozattervezetből. A szakbizottsági javaslat szerint jövőtől a turisztikai egységek a napi elszállásolás értékének egy százalékát fizetnék be a helyi költségvetésbe, a különféle előadások – színház, mozi, koncert, cirkuszi előadás stb. – után az eladott jegyek értékének 2–5 százaléka képezné a befizetendő adót.

Az önkormányzat nem tervez emelést a parkolási díjak – jegyek és bérletek – esetében, a határozattervezetben leírtak szerint ezek jövőre is változatlanok maradnak, a taxik állomásoztatásának éves költsége viszont valamivel kevesebb mint tíz százalékkal növekedhet jövőtől. Emelkednek ugyanakkor az önkormányzat hatáskörébe tartozó közterületi bérleti díjak is.

A határozattervezet adócsökkentési javaslatot is tartalmaz. Eszerint azon lakástulajdonosok, akik saját költségükre elvégeztették lakásuk hőszigetelését, és ingatlanjuk az energiatakarékossági skálán A vagy B minősítéssel szerepel, hét évig mentesülnek az épületadó 25 százalékának befizetése alól. A C minősítéssel rendelkező lakások, épületek esetében 20 százalékos a tervezett adókedvezmény.

Az önkormányzati képviselő-testület csütörtöki ülésén dönt az adóemelések kérdéséről, akárcsak az on-line adófizetés lehetőségének megteremtéséről. Az utóbbira vonatkozó határozattervezet arra tesz javaslatot, hogy a székelyudvarhelyi önkormányzat is csatlakozzon az Országos Elektronikus Adóbefizetési Rendszerhez, megteremtve ezáltal annak lehetőségét, hogy a lakosság interneten keresztül utalja át a város kasszájába a különféle helyi adókat és illetékeket. A határozattervezet szerint az önkormányzat átvállalná az átutalások költségét. Amennyiben a tanácsosok megszavazzák a tervezetet, a városháza szerződést köt a székelyudvarhelyi fiókkal rendelkező bankokkal, és várhatóan jövő évtől működésbe helyezik a rendszert – mondta el kérdésünkre Bálint Attila, a városháza szóvivője, hozzáfűzve azt is, hogy az on-line adóbefizetés hasonlóan fog működni, mint más elektronikus számlafizetés.

A vonatkozó törvény értelmében egyébként a Székelyudvarhely méretű városoknak már két évvel ezelőtt csatlakozniuk kellett volna az országos rendszerhez, ám ennek csak kevés önkormányzat tett eleget. Székelyudvarhelyen legutóbb a költségek miatt halasztották el ismételten az internetes adózás megteremtésének lehetőségét, azzal indokolva a döntést, hogy a városháza belső számítógépes rendszerét a bankokkal összekapcsoló program tízezer eurónál is többe kerül.

Székelyhon.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »