Elégedetlenek Szlovákiában a sportolási lehetőségekkel

Európai viszonylatban is Szlovákia két nagyvárosa – Pozsony és Kassa – áll a legrosszabbul azon a listán, amelyen számba vették, hogy mennyire elégedettek a lakosok a sportolási lehetőségekkel. A magyar városok – Miskolc és Budapest – viszont összességében elégedettebbek.

A kimutatást – amely a sporton kívül egyébként több más területtel is foglalkozik – az Európai Bizottság készítette el, itt lehet beleolvasni. A felmérés az életminőséggel foglalkozik, ennek a tág fogalomnak egy része a sportolási lehetőségek vizsgálata, márpedig mint kiderült, a két legnagyobb szlovákiai város lakóinak egyáltalán nincs ínyére, milyen lehetőségeik vannak a testedzésre.

A felmérésben 83 város lakosságának véleményét kérték ki, Szlovákiából Kassa és Pozsony, Magyarországról pedig Miskolc és Budapest került a mintába. Összességében 72 település lakói nyilatkoztak úgy, hogy elégedettek a városban található sportlétesítményekkel. A finnországi Oulu vezeti a listát, ahol egyenesen 87 százalékos az elégedettség, majd Groningen (Hollandia) és Helsinki következik a sorban.

Érdekesebb viszont a lista második fele, azokkal az országokkal és városokkal, ahol a lakosságnak kimondottan rossz a véleménye a sportolási lehetőségekről: itt Pozsony és Kassa is bekerült a legrosszabb ötbe, előbbi a főváros, utóbbi pedig Európa soros kulturális fővárosa. A legrosszabbul egyébként Nápoly teljesített, ahol a lakosság 60 százaléka elégedetlen, Pozsonyban 57, Kassán pedig 50 százaléknak nem tetszenek a rendelkezésre álló lehetőségek. Budapest esetében egyébként 56 százalék az elégedettek és 24 százalék az elégedetlenek aránya – nagyon sokan nem tudtak válaszolni a kérdésre -, miközben Miskolcon 61 százalék az elégedetlenek és 26 százalék az elégedetlenkedők mértéke.

Pozsony egy másik szomorú statisztikát is vezet: 2009-ben, az előző felmérés idején még 16 százalékkal többen gondolták úgy, hogy jók a városi sportlétesítmények – azóta bezárták és eldózerolták például a ligetfalusi stadiont, tönkrement a Slovan stadionja és csak a közelmúltban határozták el a felújítást több zöldövezetet pedig beépítettek a fővárosban. Semelyik másik vizsgált településen nem következett be hasonló visszaesés. Kassán 12 százalékot csökkent az elégedettek aránya, ami szintén riasztó tendencia.

Miskolc érdekes módon a lista másik felén foglal helyet, négy év alatt 21 százalékkal többen gondolják úgy, hogy van elegendő létesítmény a városban. A helyi focicsapat stadionját egyébként a nagy felújítási program keretén belül korszerűsítik.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek