A veteránok halálozási körülményeit vizsgálják Horvátországban

Horvátország 1998 és 2010 között mintegy 24 ezer egykori katonáját vesztette el. A jelenleg is folyó vizsgálatok előzetes eredményei azt mutatják; többségük a civil lakosságtól eltérően nem keringési rendellenesség áldozata lett. Legtöbbjükkel daganatos megbetegedés végzett.

A rendelkezésre álló adatok alapján Horvátország 1998 és 2010 között összesen 24.249 egykori harcosát vesztette el, ami a teljes társadalom halálozási mutatóinak 4,84 százalékát jelenti. Az egykori veteránok elhalálozásának körülményeit évek óta vizsgálják a délszláv állam hatóságai, remélve azt, hogy a komoly összehasonlító elemzések következtében mind hatékonyabban járulhatnak majd hozzá a horvát társadalom, s így a korábbi katonák egészségügyi ellátásához is.

Zágrábban a veteránokért felelős minisztérium igen komoly adatbázissal rendelkezik, ahol mintegy 501.701 egykori katona egészségügyi kartonja áll rendelkezésre ahhoz, hogy – mint mondták – össze tudják vetni azokat mind a horvát társadalom egyéb szegmenseinek eredményeivel, mind pedig a nemzetközi kimutatásokkal.

A halálozások okait kutató vizsgálatok eredményei még nem véglegesek, de az előzetes felmérésekből máris jól látható, hogy míg a horvát társadalom legfőbb egészségügyi problémája a szív- és érrendszeri megbetegedések terén azonosítható be, addig az egykori veteránoknál a daganatos rendellenességek a legjellemzőbbek.

A szaktárca szerint azonban az elemzések végleges eredményeinek megérkezéséig korai lenne a tumoros megbetegedések számának jelentős növekedéséről beszélni. Annak ellenére is, hogy a katonák között a legfőbb halálozási okok listáján csak második helyre kerültek az egyébként horvátországi szinten leggyakoribb keringési rendellenességek, valamint csupán a harmadikra a korábbi sebesülésekből származó szövődmények.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »