Már csak Băsescura vár az új magyar nagykövet

Már csak Traian Băsescu államfőn múlik, hogy elfoglalhassa posztját a román fővárosban a leendő bukaresti magyar nagykövet, Zákonyi Botond, a román külügy ugyanis már megadta a diplomatának az úgynevezett agrément-t. Ezt Titus Corlăţean külügyminiszter nyilatkozta a România liberă napilapnak adott interjúban.

Sabina Fati újságíró lapunk cikke nyomán a tárcavezetőtől azt kérdezte: a román-magyar viszony elhidegülése jelének tekinthető-e, hogy a román külügy még mindig nem bólintott rá Budapest júniusban benyújtott agrément-kérésére?

Füzes Oszkár volt magyar nagykövet 2008. július 22-én adta át megbízólevelét a román államfőnek

„Nem hiszem, hogy a kétoldalú kapcsolatokat látványos feszültségek jellemeznék. Vannak hullámvölgyek, de ez gyakori jelenség a magyarországi választások előtt. (…) A minisztérium az összes intézményes lépést megtette azért, hogy az új magyar nagykövet elfoglalhassa posztját. Várjuk az elnöki hivatal végső döntését” – fogalmazott Titus Corlăţean.

A külügyminiszter arra utalt, hogy az új nagykövet csak akkor foglalhatja el állomáshelyét a román fővárosban, ha már átadta megbízólevelét az államfőnek. Az eddigi gyakorlat szerint Traian Băsescu a külügy pozitív válasza esetén nem gördített akadályokat a külföldi diplomaták útjába, egy fontos kivétellel. A holland Matthijs van Bonzelt több mint fél évig „előszobáztatta” az államfő, miután Hága 2011 végén megvétózta Románia schengeni csatlakozását.

„Elképzelhető, hogy Zákonyi Botondra ugyanaz vár, mint a holland nagykövetre” – nyilatkozta a maszol.ro-nak egy nevét nem vállaló diplomata a bukaresti magyar nagykövetségről, aki lapunktól tudta meg, hogy a román külügy pozitívan válaszolt a magyar agrément-kérésre. „Nem tehetünk egyebet, csak ülünk és várunk” – mondta a magyar diplomata.

Zákonyi Botond, Magyarország leendő bukarest nagykövete három hete azt nyilatkozta a maszol.ro-nak az agrément csúszásáról: „Ennyi késés még belefér”.

Maszol.ro

Friss hírek