Új gázútvonalról egyezett meg Ukrajna és az EU

Ukrajna és az EU megállapodott egy új gázútvonalban, mely Horvátországból indulna és Magyarországon keresztül érkezne Ukrajnába – jelentette ki Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa valamint Eduard Sztaveckij ukrán energiaügyi miniszter.Oettinger megjegyezte, hogy Horvátország, Magyarország és Ukrajna közösen fejlesztik a magasszintű gázinfrastruktúrát. Sztavickij kijelentette, hogy az új útvonal minden részletét egyeztettek már – adta hírül a Tsn.ua internetes hírportál.

„Az útvonalat Adriai-magyar folyosónak nevezném, mely Horvátországban, a Krk szigetről indulna és Magyarországon keresztül érkezne hozzánk” – jegyezte meg a miniszter.

A miniszter ezenkívül közölte, hogy Ukrajna gyakorlatilag megegyezett Szlovákiával a reverz gázszállításról. „Csupán egy technikai kérdés maradt megoldatlanul,  melyet november folyamán megtárgyalunk, ezt követően még egy útvonal megnyílik előttünk” – tette hozzá Sztavickij.

Elmondása szerint a szlovák útvonal életbe lépésekor Ukrajna legalább 10 milliárd köbméter földgázt kap majd.  „Egy évben 6-7 milliárd köbméter földgázt kaphatunk a Magyarország-Ukrajna és Lengyelország-Ukrajna útvonalon” – jegyezte meg a miniszter.

Kárpátinfo.net

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »