Csányi Sándorra is rászállhatnak a horvát hatóságok

Horvát sajtóértesülések szerint valószínűleg elmarad a MOL és a horvát kormány tárgyalásainak következő köre. Könnyen elképzelhető, hogy az Ina kapcsán egymással perlekedő felek csak halasztják a következő ülést, de több délszláv gazdasági lap tudni véli; a valódi ok a horvátok bizalmatlansága lehet. Emellett Horvátországban olyan elképzelések is szárnyra keltek, melyek szerint az eddig a magyar olajtársaságot képviselő OTP-vezér is a délszláv hatóságok célkeresztjébe kerülhet.

A horvát lapok szerint újfent bizalmatlanság lengi körül a MOL és a horvát kabinet viszonyát, melynek következtében nagy valószínűséggel az október 25-re tervezett tárgyalási nap elmarad az Ina feje felett vitázó partnerek között. Bár a felek korábban megállapodtak a pénteki folytatásban, most mégis úgy tűnik, hogy a további egyeztetések legkevesebb halasztva lesznek.

A halasztás szándékát a horvát hivatalos szervek egyelőre nem erősítették meg, mondván előbbi csak akkor lehetséges, ha az éppen Londonban befektetőkre vadászó, s egyben az Ina ügyében a délszlávok tárgyalódelegációját vezető gazdasági miniszter nem tér vissza Zágrábba időben.

Ugyanakkor több kifejezetten gazdasági jellegű horvát sajtóforrás állítja; az egyeztetések elmaradásának a fent látottaknál sokkal súlyosabb oka is lehet. Mégpedig az, hogy a horvát fél egyszerűen elégedetlen a MOL által biztosított tárgyalási pozícióval. A magyar olajtársaság vezetése ugyanis már az első találkozó alkalmával megállapodott a horvát kabinet képviselőivel a lebonyolítás részleteiben, szintúgy a követendő tematikában, sőt abban is, hogy egy-egy terület lezárása nélkül nem kerülhet a tárgyalóasztalra újabb fejezet.

Horvát sajtóhírek szerint ez utóbbihoz nem tartotta magát a magyar olajtársaság, ráadásul a horvátok szemében a legfontosabbnak ítélt vállalatirányítási kérdéskört is csak később tárgyalta volna a MOL vezérkara.

Zágrábi elemzők azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy már a jövő héten ismét összeülnek a felek, de legtöbbjük szerint a horvát kabinet és a MOL körül nem nehéz érezni a feszültséget. A szakértők ez utóbbit azzal is bizonyíthatónak látják, hogy a magyar olajmulti időközben lecserélte tárgyalódelegációjának fejét, Csányi Sándort, a MOL igazgatóságának alelnökét.

Az OTP elnök-vezérigazgatója is célkeresztbe kerülhet

Csányi Sándor – akit Magyarországon leginkább az OTP vezetőjeként tartunk számon – eddig a MOL igazgatóságának alelnökeként tárgyalt a horvát kabinettel, ám most a további teendőket magánügyeire hivatkozva kollégáinak engedte át.

Számos horvátországi lap szerkesztője ezzel együtt úgy véli, hogy az első tárgyalási kör után a Horvátországban már kihallgatott OTP-vezér gyakorlatilag Hernádi Zsolt sorsára jutott és fél a zágrábi vendégszerepléstől. Ennek háttere pedig nem lehet más, mint hogy Csányi Sándort a délszláv állam hatósági szervei egy korábbi MOL – Ina ügylet kapcsán részvények illegális kereskedelmével vádolhatják meg.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek