Horvát külügyminiszter: a két ország jó kapcsolata a legfontosabb

Korábban Martonyi János, sőt Orbán Viktor is úgy nyilatkozott a Mol horvátországi harcai kapcsán, hogy a normális szomszédsági kapcsolatok fontosabbak Magyarország számára, mint az „olajháború”. A Novi list hasábjain idézett szavai szerint Vesna Pusić, Horvátország külügyminisztere is hasonlóképp látja a helyzetet. A tárgyalások folytatódnak.

A horvát külügyminiszter asszony elárulta a sajtónak; Martonyi Jánossal történő találkozóján mindketten azon az állásponton voltak, hogy a két szomszédos ország közötti rendezett viszony sokkal előrébbvaló, mint a jelenlegi súrlódások, legyenek azok bármilyen kiélezettek is. Vesna Pusić mindehhez azt is hozzátette; magyar kollégájával abban is egy véleményen voltak, hogy mind Budapest, mind pedig Zágráb érdeke azt kívánja, folytatódjanak a tárgyalások a magyar olajtársaság és a horvát kabinet között.

Arra a kérdésre felelve, hogy a horvát állam felvásárolja-e az Ina Molnál lévő részvényeit, a horvát külügyi tárcavezető azt felelte: ezt a tárgyalások döntik el, de vannak olyan hangok, melyek szerint a további együttműködés lenne a legjobb opció.

Ezzel együtt a horvát gazdasági szakértők biztosak abban, hogy Zágráb nem tudná az üzletkötéshez szükséges pénzt előteremteni. Ez utóbbit az is megerősíti, hogy a délszláv sajtó hetek, sőt hónapok óta arról kénytelen cikkezni; a horvát pénzügyminisztérium milyen trükkökkel kénytelen befoltozni a költségvetésen minduntalan megjelenő lyukakat.

Meghatározóak lehetnek a magasabb érdekek

A korábban már részletesebben tárgyalt gazdasági, valamint üzleti megfontolások mellett az ügy rendezésében meghatározó szerepet tölthetnek be a két ország külpolitikai érdekei. Az elmúlt időszak csatározásait nézve aligha hihető, de Magyarországot és Horvátországot igen szoros szálak fűzik össze, s a szomszédsági kapcsolatok terén is kiemelkedően jó a két állam viszonya.

Ezzel párhuzamosan viszont mind Magyarország, mind pedig déli szomszédunk hajlamos komoly vitákba bonyolódni mind a többi szomszédos állammal, mind pedig Brüsszellel. Ilyen viszonyok közepette pedig egyik ország sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy egy két évtized alatt – történelmi léptékkel mérve sokkal hosszabb időszakról is beszélhetnénk – kiépített partneri kapcsolatot teljesen szétromboljunk.

Nem lehet kérdéses, hogy Zágráb számára Budapest az egyik legfontosabb partner, s szomszédsági kapcsolatai is irányunkban a legrendezettebbek. Ezen felül a horvátok az – egyébként brüsszeli nyomásra éppen most módosított – úgynevezett „lex Perković” okán az utóbbi időszakban számos nyugati partnerükkel is összerúgták a port.

Fentiek tükrében tehát nyugodtan kijelenthető; Zágráb számára valóban a magyarokhoz fűződő viszony normális mederbe történő terelése lehet az elsődleges feladat. Mindezzel együtt persze a magyar diplomácia sem támogathat olyan utat, amely során az ország jól kiépített partneri kapcsolatait veszélyeztetné.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »