Horvát külügyminiszter: a két ország jó kapcsolata a legfontosabb

Korábban Martonyi János, sőt Orbán Viktor is úgy nyilatkozott a Mol horvátországi harcai kapcsán, hogy a normális szomszédsági kapcsolatok fontosabbak Magyarország számára, mint az „olajháború”. A Novi list hasábjain idézett szavai szerint Vesna Pusić, Horvátország külügyminisztere is hasonlóképp látja a helyzetet. A tárgyalások folytatódnak.

A horvát külügyminiszter asszony elárulta a sajtónak; Martonyi Jánossal történő találkozóján mindketten azon az állásponton voltak, hogy a két szomszédos ország közötti rendezett viszony sokkal előrébbvaló, mint a jelenlegi súrlódások, legyenek azok bármilyen kiélezettek is. Vesna Pusić mindehhez azt is hozzátette; magyar kollégájával abban is egy véleményen voltak, hogy mind Budapest, mind pedig Zágráb érdeke azt kívánja, folytatódjanak a tárgyalások a magyar olajtársaság és a horvát kabinet között.

Arra a kérdésre felelve, hogy a horvát állam felvásárolja-e az Ina Molnál lévő részvényeit, a horvát külügyi tárcavezető azt felelte: ezt a tárgyalások döntik el, de vannak olyan hangok, melyek szerint a további együttműködés lenne a legjobb opció.

Ezzel együtt a horvát gazdasági szakértők biztosak abban, hogy Zágráb nem tudná az üzletkötéshez szükséges pénzt előteremteni. Ez utóbbit az is megerősíti, hogy a délszláv sajtó hetek, sőt hónapok óta arról kénytelen cikkezni; a horvát pénzügyminisztérium milyen trükkökkel kénytelen befoltozni a költségvetésen minduntalan megjelenő lyukakat.

Meghatározóak lehetnek a magasabb érdekek

A korábban már részletesebben tárgyalt gazdasági, valamint üzleti megfontolások mellett az ügy rendezésében meghatározó szerepet tölthetnek be a két ország külpolitikai érdekei. Az elmúlt időszak csatározásait nézve aligha hihető, de Magyarországot és Horvátországot igen szoros szálak fűzik össze, s a szomszédsági kapcsolatok terén is kiemelkedően jó a két állam viszonya.

Ezzel párhuzamosan viszont mind Magyarország, mind pedig déli szomszédunk hajlamos komoly vitákba bonyolódni mind a többi szomszédos állammal, mind pedig Brüsszellel. Ilyen viszonyok közepette pedig egyik ország sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy egy két évtized alatt – történelmi léptékkel mérve sokkal hosszabb időszakról is beszélhetnénk – kiépített partneri kapcsolatot teljesen szétromboljunk.

Nem lehet kérdéses, hogy Zágráb számára Budapest az egyik legfontosabb partner, s szomszédsági kapcsolatai is irányunkban a legrendezettebbek. Ezen felül a horvátok az – egyébként brüsszeli nyomásra éppen most módosított – úgynevezett „lex Perković” okán az utóbbi időszakban számos nyugati partnerükkel is összerúgták a port.

Fentiek tükrében tehát nyugodtan kijelenthető; Zágráb számára valóban a magyarokhoz fűződő viszony normális mederbe történő terelése lehet az elsődleges feladat. Mindezzel együtt persze a magyar diplomácia sem támogathat olyan utat, amely során az ország jól kiépített partneri kapcsolatait veszélyeztetné.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »