Obama: senki sem győzhet a költségvetési vitában

Senki sem győzhet az amerikai szövetségi kormányt részleges leállásra kényszerítő költségvetési konfrontációban – jelentette ki pénteken Barack Obama amerikai elnök egy a Fehér Ház közelében található szendvicsezőben.

Az elnök John Boehnernek, az amerikai képviselőház republikánus elnökének arra a kijelentésére reagált, miszerint a Washingtonban kialakult helyzet „nem egy átkozott játék”. Boehner ezzel maga is válaszolt demokrata vezetők azon vélekedésére, hogy a krízishelyzetből győztesen fognak kikerülni.

„Itt nincs győzelem. Senki sem győzhet” – jelentette ki az ingujjra vetkőzött Obama a Taylor Gourmet szendvicsezőben, ahová Joe Biden alelnök is elkísérte. Egybehangzó sajtójelentések az elnök nép közé ereszkedésének célja a kárelhárítás volt, mert egy névtelenséget kérő kormányzati tisztségviselő a The Wall Street Journal című napilap pénteki számának is győzelmi nyilatkozatot adott.

„Nem igazán számít nekünk, hogy meddig tart a lezárás. Mert ami számít, az a végeredmény” – mondta a lapnak az ellentáborban közfelháborodást kiváltva a demokrata illetékes. A nyilatkozatot a kormányzati kommunikáció cáfolta.

Az elnök méltatta, hogy a szendvicsező 10 százalék kedvezményt nyújt a kényszerszabadságra küldött kormányzati alkalmazottaknak, s egyúttal úgy vélekedett, hogy az egész patthelyzetnek „már ma vége lehetne”, ha Boehner erről szavaztatná meg a (republikánus többségű) képviselőházat.

„Boldogan tárgyalnék a republikánusokkal és Boehner házelnökkel, de nem tehetek ilyet, ha fegyvert tartanak az amerikaiak fejéhez” – mondta Barack Obama a képviselőház elnökének a nap folyamán felvetett újabb tárgyalási javaslatára válaszolva.

A képletes kifejezéssel az elnök arra uralt, hogy meglátása szerint a republikánusok zsarolják az amerikai társadalmat azzal, hogy az átmeneti költségvetés megszavazásának feltételéül az egészségügyi reform pénzügyi forrásinak megvonását támasztották.

Az elnök a jelentések szerint pulykás, provolone sajtos szendvicset evett, meg a személyzettől ajándékba kapott makadámdiós süteményt.

Pénteken nemcsak a demokraták, hanem a republikánusok is használták a győzelem kifejezést. Ezt tette Mitch McConnell, a szenátusi republikánus kisebbség vezetője és Rand Paul, a feltehetően elnökjelölti ambíciókat tápláló kentuckyi szenátor is, akik bizalmas eszmecserét folytattak a WPSD 6 tévécsatorna bekapcsolva hagyott kamerája előtt.

A beszélgetés során, amely bepillantást engedett a republikánus kommunikációs stratégiába, Paul arról beszélt McConnellnek, hogy az ellenzéki párt nyerhet azzal, ha folyamatosan a tárgyalási készségét hangoztatja az egészségügyi törvénnyel kapcsolatban, miközben a demokraták elzárkóznak ettől. A szenátusi frakcióvezető arról számolt be párttársának, hogy éppen egy kétpárti egyeztetésről tért vissza, ahol kiderült, hogy a kormánypárti képviselők négyszemközt is ugyanazt az álláspontot képviselik, mint a nyilvánosság előtt.

A CBS News pénteken nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 72 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az egészségügyi törvénnyel kapcsolatos nézeteltérések miatt meg kell bénítani a szövetségi kormány munkáját, és a túlnyomó többség kompromisszumot szeretne. A válságért a megkérdezettek 44 százaléka a republikánusokat, 35 százaléka pedig Obama elnököt és a republikánusokat okolta.

A 17 évvel ezelőtti kormányzati leállás idején a kormányzat szerepének megítélése kedvezőbb volt. Akkor 51 százalék hibáztatta a republikánusokat és csak 28 százalék Bill Clinton elnököt.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »