Berlusconi a közhasznú munkát választja büntetése letöltésére

Védőügyvédjének bejelentése szerint az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő közhasznú munkavégzéssel akarja teljesíteni a nyáron rá kiszabott egy év letöltendő büntetést.

Franco Coppi ügyvéd úgy nyilatkozott, a jövő héten benyújtják a kérelmet az illetékes bírósághoz.

A Corriere della Sera konzervatív napilap vasárnapi feltételezései szerint a közhasznú munkát a 77 éves Berlusconi a drogfüggőket rehabilitáló római Ceis közösségben végezhetné. Ezért helyezte át nemrég állandó lakcímét Milánóból Rómába. A Ceis-nél végzett közhasznú munkát választotta büntetése letöltésére Cesare Previti, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) korrupcióért elítélt volt szenátora, Berlusconi egyik legközelebbi barátja is.

„Még elgondolni is borzasztó, hogy át akarnak nevelni!” – mondta munkatársainak Silvio Berlusconi a közhasznú munkavégzésre utalva.

Ez utóbbi azonban a házi őrizetnél nagyobb szabadságot biztosítana számára. Ezen kívül lassabb az életbe lépése is: még hónapokba telhet, amíg a bíróság kitűzi a tárgyalást a közhasznú munka kiszabásáról.

A szenátusnak október 24-ig kell szavaznia Berlusconinak, a PdL elnökének parlamenti kizárásáról, miután erre pénteken a felső ház mentelmi bizottsága felhatalmazást adott. A PdL titkos voksolást követel, melyen más pártok szavazataival Berlusconi akár még meg is menekülhet, megtartva szenátori mandátumát és mentelmi jogát – vélte a balközép La Repubblica. A napilap szerint „Al Caponét a sarokba szorították, de még visszavághat”.

A PdL-ben még nem következett be pártszakadás. A pártnak a Letta-kormányt támogató csoportja, Angelino Alfano PdL-főtitkár vezetésével, feltételeket diktált Silvio Berlusconinak a pártban való maradáshoz: többek között a szélsőséges, kormánybuktató PdL-politikusok eltávolítását. A Berlusconihoz hűséges PdL-tábor azonnali kongresszust sürget Alfano lecserélésére. Berlusconi mindkét frakcióval folyamatosan egyeztet pártja egybentartására.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »