Újraválasztották Irina Bokovát az UNESCO főigazgatójának

Újraválasztották Irina Bokovát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) főigazgatójának.

A párizsi székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a bolgár főigazgató a végrehajtó tanács pénteki esti ülésén tartott szavazásnak már az első fordulójában megszerezte a megválasztásához szükséges elegendő voksot: Bokovára az 58 delegált közül 38-an szavaztak. Kihívóit, Rachad Farah, Dzsibuti párizsi nagykövetét 13-an, Joseph Maila francia-libanoni egyetemi tanárt pedig 6-an támogatták.

A jelenlegi főigazgatónak legalább harminc voksra volt szüksége az újraválasztásához.

A főigazgató-választást meghatározta az, hogy az UNESCO költségvetése a korábbi 607 millió dollárról (132 milliárd forintról) 22 százalékkal 507 millió dollárra (111 milliárd forintra) csökkent 2012-ben és 2013-ban, miután a szervezet közgyűlése 2011. október 31-én teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot. Az Egyesült Államok ezt követően felfüggesztette a szervezet számára folyósított önkéntes hozzájárulást.

Az UNESCO-t 2009 óta igazgató Bokova viszonylag sikeresen tudta kezelni a pénzügyi válságot.

„A pénzügyi válság már a múlté” – hangsúlyozta a végrehajtó tanács előtt a főigazgató. Elmondta, hogy a szervezet programjai megvalósultak, és egy sürgősségi alapot is létrehoztak. Bokova azonban nyugtalanságának adott hangot amiatt, hogy az UNESCO missziójához képest ennyire kevés pénzből kell gazdálkodnia. A költségvetési megszorítás miatt összesen háromszáz alkalmazott állása került veszélybe.

A szervezet párizsi központjában tavaly 1200-an dolgoztak, a világ különböző pontjain pedig 900-an.

Az angolul, spanyolul és franciául kiválóan beszélő 61 éves főigazgató Moszkvában végzett karrierdiplomata, korábban hazája ENSZ-képviseletén is dolgozott. Négy évvel ezelőtti megválasztása előtt a Bolgár Szocialista Párt egyik legnépszerűbb politikusaként 2005 óta Bulgária párizsi nagykövetségét és UNESCO képviseletét vezetette.

Moszkva után Bokova az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait, majd külügyminiszter-helyettesként hazája uniós csatlakozásának egyik legfőbb előkészítője volt 1995 és 1997 között. A külügyminiszteri posztot 1996 november és 1997 február között töltötte be. A mindig mosolygós, nyitott és szerénységéről ismert bolgár nő két gyermek anyja.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »