Az EU-jog szerint a horvátok kikérhetik Hernádit

Horvátország a többi uniós tagállamhoz hasonlóan európai elfogatóparancsot küldhet más EU-tagországoknak – erősítette meg pénteken az Európai Bizottság szóvivője.

Horvátországot semmi sem korlátozhatja abban, hogy érvényes európai elfogatóparancsot intézzen más uniós tagállamokhoz – ismételte meg pénteken az Európai Bizottság véleményét a testület szóvivője.

Ismeretes, hogy a horvát hatóságok néhány nappal ezelőtt európai elfogatóparancs kiküldése révén is kérték Hernádi Zsolt, MOL-elnök őrizetbe vételét és kiadatását a magyar hatóságoktól.

„Pusztán jogi eljárásról van szó, ami nem ad lehetőséget a politikai beavatkozásra” – tett hozzá a szóvivő, aki egy horvát újságíró kérdésére válaszolt.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy egy más uniós tagállam által kiadott európai elfogatóparancsot csak egy magyar bíróságnak lenne joga elutasítani, hiszen az elfogatóparancs lényege, hogy az intézése nem a hivatalos állami csatornákon, hanem a tagállamok független bírói szervei között bonyolódik.

Értesülésünk szerint a megkeresett tagállam bíróságai három indokkal utasíthatnak el európai elfogatóparancsot. Először is, ha az ügyben jelenleg eljárás folyik Magyarországon. Kettő: ha egy korábban már elutasított eljárásról van szó. Három: ha már lezárt eljárásról van szó, ami felmentéssel vagy büntetéssel végződött.

Mint ismeretes, Hernádi Zsolt ellen a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában egyszer már megszüntették az eljárást. Természetesen az illetékes bíróságra tartozik majd annak elbírálása, hogy a MOL-vezér esetében fennáll-e ilyen mentő körülmény.

Ugyanazt az elfogatóparancsot ugyanakkor csak egyszer lehet kiadni, egy esetleges bírósági elutasítás esetén a horvát hatóságok csak egy új eljárás alapján adhatnának ki új elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »