Emelkedik a londoni piacon az amerikai csődbiztosítás díja

Jelentős drágulással idei éves csúcsára emelkedett a csütörtöki londoni kereskedésben az amerikai államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége, tükrözve a piaci szereplők egyre erősödő félelmeit az amerikai költségvetés és főleg az államadósság-limit emelése körüli politikai patthelyzet miatt.

Londoni elemzői vélemények szerint egyelőre éppen az amerikai állampapíroknak kedvez a fokozódó befektetői kockázatkerülés, de ha a kongresszusi huzavona sokáig folytatódik, a piac elveszítheti türelmét.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató csoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint az amerikai szuverén adósságállomány törlesztési leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama – az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató – 44 bázisponton, idei eddigi csúcsán mozgott csütörtök este a londoni piacon.

Ez 6,5 bázispontos, 17 százalékos drágulás az előző esti záróhoz képest, de havi összevetésben több mint 100 százalékos emelkedésnek felel meg. Szeptember elején ugyanis még 20-21 bázispontos, szeptember közepén 20 bázispont alatti szuverén CDS-középárfolyamokat mértek Londonban az irányadó amerikai kincstárjegyre.

A csütörtökre kialakult amerikai CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves amerikai államkötvényre most 44 ezer dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon.

Globális összehasonlításban még ez is rendkívül alacsony államcsőd-biztosítási díj, hiszen például az euróövezeti tag Portugália CDS-középárfolyama 490 bázispont környékén jár, Ciprusé pedig jóval meghaladja az ezer bázispontot.

A magyar CDS-tranzakciók díja 278 bázispont volt csütörtök este Londonban, gyakorlatilag változatlan az előző záróhoz képest.

A CMA számítási modellje – bár nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal – azt mutatja, hogy a piac jelenleg 3,8 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy szuverén törlesztésleállási esemény öt éven belüli bekövetkeztét az Egyesült Államokban. Ugyanez a kumulatív távlati államcsőd-kockázat Portugália esetében meghaladja a 35 százalékot, vagyis csaknem a tízszerese az Egyesült Államokénak a CMA számítási módszertana alapján.

Csütörtöki londoni elemzői vélemények szerint egyelőre mindazonáltal éppen az amerikai kincstárjegynek kedvez a biztos menedékként számon tartott eszközök befektetői kereslete.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakelemzői csütörtök esti helyzetértékelésükben hangsúlyozták, hogy e kereslet eddig felülmúlta a kongresszusi patthelyzet feloldásának esetleges elmaradásával és ennek következményeivel kapcsolatos félelmeket. A ház kimutatása szerint az ötéves amerikai kincstárjegy hozama az elmúlt napokban 1,4 százalék alá süllyedt, annak ellenére, hogy az amerikai szuverén CDS-díjszabás ugyanerre a futamidőre közben folyamatosan emelkedik.

A Capital Economics londoni közgazdászai szerint azonban minél tovább húzódik az amerikai kormányzati zárlat, és minél közelebb kerül az államadósság-limit, annál valószínűbbé válik, hogy „a befektetők idegei felmondják a szolgálatot”.

A következő hetekben lejáró amerikai adósságpapírok hozama máris emelkedik, jelezve, hogy egyes befektetők a nagyon rövid futamidejű papírokból kezdenek átváltani hosszabb lejáratokra, amelyeket kevésbé veszélyeztetne egy esetleges törlesztési mulasztás.

Ha a kongresszusban nem születik megállapodás az államadósság-limit emelésről, mielőtt az amerikai pénzügyminisztérium kifogyna a finanszírozási forrásokból, akkor előfordulhat, hogy az Egyesült Államoknak nem marad elég pénze egy november 15-én esedékessé váló, 30 milliárd dollár körüli kamatfizetési kötelezettség teljesítésére, és ez potenciálisan a technikai törlesztésképtelenség beálltát jelentené – hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.

A ház londoni szakértői kiemelték ugyanakkor azt is, hogy ez a kamattörlesztési határidő még hat hétnyire van, és a Capital Economics „erőteljesen azt gyanítja”, hogy a kongresszusi patthelyzet addig megoldódik.

A cég e várakozása alapján azzal számol, hogy az amerikai kincstárjegyhozamok akkor sem emelkednek feltétlenül, ha az amerikai szuverén CDS-kontraktusok tovább drágulnak.

A Capital Economics londoni elemzői felidézik, hogy a tízéves amerikai kincstárjegy hozama meredeken esett a 2011 nyarán kialakult előző adósságlimit-válság idején. A cég szerint ugyanakkor most nem várható olyan mértékű hozamesés, mint 2011 augusztusában, amikor az euróövezetben is piaci viharok dúltak.

Mindent egybevetve a ház szakértői azzal számolnak, hogy a folytatódó bizonytalanság rövid távon fenntartja az amerikai államadósság befektetői keresletét.

MTI

Friss hírek