Új esélyesek és unalmas kampány Csehországban

Milos Zeman lassan újra emelheti a poharát, mert a hozzá közel álló párt a SPOZ 5,5 százalékon áll az előrejelzések szerint, viszont Andrej Babis multimilliárdos üzletember ANO 2011 nevű mozgalma a semmiből hozott össze 14 százalékos támogatottságot.

Helyi megfigyelők és a cseh politológusok szerint a választási kampány eddig nagyon nyugodt és unalmas. Hiányoznak belőle a személyeskedések, az egyes politikusok elleni támadások. Politikai elemzők valószínűsítik, hogy a pártok ezzel is megpróbálják a megnyerni a maguk oldalára a politikai az utóbbi hónapok politikai helyzetéből fakadó elégedetlen választókat.

Ha most vasárnap rendezték volna, a cseh választásokat a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerte volna 30,5 százalékos támogatással. A szociáldemokraták ugyan biztosan vezetik a pártok népszerűségi listáját az összes közvéleménykutató szerint, de támogatottságuk az év eleji 40 százalékról fokozatos visszaesést jelez. A második helyen Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) végzett volna 19,5 százalékkal. Bár több cseh politológus azt állította, hogy a kommunistáknak végesek a tartalékaik a szavazóknál, ez a tézis megdőlni látszik, mivel lassú növekedés figyelhető meg a támogatottsági adatokban. A KSCM népszerűsége az év elején a CVVM közvélemény-kutató felmérése szerint 13 százalékon volt.

A harmadik helyen a mindössze két éve alakult ANO 2011 mozgalom 14 százalékos támogatottsággal. Bekerült volna még a parlament alsóházába. Az Andrej Babis multimilliárdos által alakított ANO nagyon népszerű jelenleg a választásra jogosultak körében és támogatottságuk az intenzív kampányuknak köszönhetően folyamatosan növekszik. A CVVM ugyanakkor megjegyzi, hogy a mozgalom valódi támogatottsága az október 25-26-i választásokon alacsonyabb lesz, mint amit az utóbbi hónapok közvélemény-kutatási előrejelzései mutatnak.

A nyár elején megbukott kormányzó erők közül a Karel Schwarzenberg vezette TOP 09 párt 12,5 százalékot, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) 7 százalékot kapna. A nyáron kitört politikai válság legnagyobb veszteségét az ODS szenvedte el, amelynek támogatottsági mutatóinak zuhanását úgy néz ki semmi sem tudja megállítani.

A Zemanhoz közel álló Polgári Jogok Pártja-Zemanék SPOZ továbbra is az ötszázalékos bejutási küszöb felett van, jelenleg 5,5 százalékon áll.

A cseh felmérések azt jelzik, hogy az október végi voksoláson erős baloldali győzelem várható, míg a jobboldal várhatóan gyenge eredményt ér el. Egy mostani választáson a megkérdezettek 62 százaléka venne részt, ami átlagos választási részvételt vetít elő.

Falta Milán

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »