Még tovább vághatja a kamatot Matolcsy

A Magyar Nemzeti Bank, 20 bázisponttal, 3,6%-ra csökkentette tegnap az irányadó kamatrátát, ami megfelelt a piaci várakozásnak. A közlemény alapján további teret lát a Monetáris Tanács a lazításra, szerintünk marad a 20 bázispontos ütem idén, így 3%-ig süllyedhet az irányadó ráta. A piaci árazás (FRA) alapján 3,23% lehet az alapkamat három hónap múlva.

A forint ugyan nem reagált a tegnapi döntésre – hiszen a piac beárazta már a lazítást – a további kamatvágások egyre nagyobb nyomást helyeznek a hazai fizetőeszközre. Csökken ugyanis a védelmet biztosító kamatfelár a fejlett piacokhoz képest, egyre olcsóbbá válik a forint elleni spekuláció. Emellett az MNB kibővített Növekedési és Hitelprogramja tovább növeli a forint kínálatot, ami szintén a hazai fizetőeszköz gyengülését hozhatja, de növeli a nyomást a devizahiteles mentőcsomag körüli bizonytalanság is. Szerintünk akár jóval 300 fölé is gyengülhet a forint, de év végére azt várjuk, hogy a jelenlegi szinteken stabilizálódik.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »