Könyvbemutató a Cervantesben: Javier Cercas – Szalamiszi katonák

A budapesti Cervantes Intézet hétfőn (szeptember 23.) 18 órától újabb könyvbemutatót tart, ezúttal Dr. Pál Ferenc, az ELTE dékánhelyettese kérdezi Javier Cercas spanyol írót első magyar nyelven megjelent regényéről, a Szalamiszi katonákról.

Javier Cercas 1962-ben született Ibahernandóban. Több kötete megjelent már (esszék, cikkek, regények), amikor 2001-ben a Szalamiszi katonákkal óriási sikert aratott, számos díjat nyert el hazájában, és világszerte az egyik legolvasottabb kortárs spanyol szerző lett. Hasonlóan sikeres 2009-ben megjelent Anatomía de un instante (Egy pillanat anatómiája) című könyve, melyben az 1981-es spanyolországi puccskísérletet dolgozta fel; valamint legújabb regénye, a Las leyes de la frontera (A határ törvényei), amelyben egy kamaszokból álló bűnbanda történetét meséli el.

Szalamiszi katonák című regénye az elmúlt évtized legnagyobb spanyol könyvsikere, nagyszerű film is készült belőle David Trueba rendezésében – írja a Libri.hu. A könyv eseményeinek alapja egy, a spanyol polgárháború utolsó napjainak egyik pillanata, mikor egy köztársasági katona megmentette az ellenség fő ideológusának életét. A különös történet egészen véletlenül jutott a fiatal író, Javier Cercas fülébe, s aztán sokáig nem hagyta nyugodni. Mi is történhetett igazából? El tudjuk-e képzelni azt a pillanatot? A köztársasági csapatok helyzete már reménytelen, vonulnak vissza a francia határ felé, amikor valaki úgy dönt, végezzék ki a francóista foglyok egy csoportját. Köztük van Rafael Sánchez Mazas író, a Falange alapítója és ideológusa. Mazasnak azonban sikerül megszöknie, elrohan az erdőbe, s amikor egy köztársasági katona megtalálja, csak ránéz, majd visszafordul, Itt nincs senki!, – mondja a társainak.

Cercas úgy érezte, Mazas életéből s főként ebből a sztoriból, a rejtélyből – vajon miért döntött úgy az a katona, hogy megkíméli a fő falangista életét – jó dokumentumregényt lehet írni. Meg is írja, de úgy érzi, valami még hiányzik. S akkor találkozik Roberto Bolaóval, a Spanyolországban élő híres chilei íróval, aki elmesél neki egy másik történetet, amely aztán teljesen megváltoztatja a tervezett regényt sőt magának a szerzőnek az életét is. Mert lehet, hogy Bolao történetének hőse ugyanaz a katona s talán még él, még lehet beszélni vele.

Az Európa Könyvkiadó szerint Javier Cercasnak sikerült rekonstruálni a halálra készült író személyes beszámolóját az emberi kegyelemről szóló regényében: „Az árok partjáról egy pillanatig meredten figyelt. Furcsa volt a tekintete, soha, senki nem nézett még rám úgy. Mintha régóta ismerne, de nem ugrana be neki, hogy honnan, és azon igyekezne, hogy megpróbáljon azonosítani. Vagy mint egy rovarszakértő, aki nem tudja, hogy egyedi, ismeretlen rovarral van-e dolga, vagy olyasvalaki, aki egy felhő alakjából próbál megfejteni egy sérthetetlen titkot, de hiába. Nem is: a tekintetéből valójában valamiféle… boldogság sugárzott.”

Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »